Besplatna vecera promocija

Zovu vas i nude besplatne večere, putovanja i jastuke, a zapravo je u pitanju velika prevara!

Važno je napomenuti da svi potrošači imaju pravo da raskinu ugovore sklopljene van poslovnih prostorija u roku od 14 dana

Besplatnim večerama, putovanjima, jastucima i parfemima telefonski reklameri mame mušterije na prezentacije kako bi ih na njima ubedili da kupe i ono što im ne treba. “Žrtve” neretko ostanu i bez obećanog poklona, ili se ispostavi da i njega moraju debelo da plate.

Tele-prodavci su sve agresivniji sa svojim “neverovatnim” ponudama. Ne prođe ni dan, a da neko ne pozove kupca na “besplatnu” večeru, ponudi mu putovanje za dvoje, čestita mu jer je “upravo on dobitnik vredne nagrade”. Nedostaje samo sitnica – da plati PDV, transport, ili pakovanje, a taj trošak je često veći i od vrednosti proizvoda.

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača, kaže da je to nasrtljivo poslovanje i da je kažnjivo.

– Kazne se kreću od 300.000 do 2.000.000 dinara, a najčešća meta telemarketinga su stariji građani jer su i najlakši plen – kaže Bogosavljević.

Tu je poblematično i korišćenje naših brojeva telefona, a ono što posebno zabrinjava je to što mnogi znaju kada nam je rođendan, pa nam tog dana nude i specijalne ponude.

U udruženjima potrošača kažu da su imali slučaj gde je na besplatnoj večeri kupcu nuđen neki proizvod toliko napadno da je on u jednom trenutku rekao da bi ga kupio samo da ima novac kod sebe, ali ne može, pošto nije poneo dovoljno gotovine. Trgovac ga je na to svojim kolima odvezao do stana da uzme novac.

Zato je važno napomenuti svim potrošači da imaju pravo da raskinu ugovore sklopljene van poslovnih prostorija u roku od 14 dana.

Da stvar bude gora, njihove ponude često su samo paravan za prevaru, a ovo su najčešće.

JASTUCI, ĆEBAD, JORGANI

Zvoni telefon, a glas sa druge strane žice objašnjava nam da smo srećni dobitnici besplatnih antialergijskih jastuka. Opišu nam proizvod do detalja, sve njegove vrline, jer mane, jelte, nema, a onda nam posle nekoliko minuta napomenu da SAMO moramo da platimo njihovo vakumiranje.

“Važi”, pomislimo u sebi, jer koliko može da košta istiskivanje vazduha iz kese. “To će biti 5.000 dinara”, čujemo sa druge strane i šokirano spuštamo slušalicu svesni da za te pare možemo da kupimo najkvalitenije jastuke na tržištu.

BESPLATNA VEČERA

Ovo je možda i najčešća prevara od svih. Nude nam besplatnu večeru za dvoje, jedina obaveza je da saslušamo kratku prezentaciju nekog proizvoda. Od večere dobijemo užeglu palačinku, a kratka prezentacija produži se na dva sata, posle kojih sledi žestoko ubeđivanje da kupimo neki proizvod, a pod pritiskom profesionalnih nagovarača mnogi pokleknu i potroše pare koje nemaju na nešto što im ne treba.

PUTOVANJE NA MAURICIJUS

Srećni smo dobitnici besplatnog putovanja u neku egzotičnu zemlju, Mauricijus, Karibe, Dominikansku republiku, Tenerife… Naravno, preduslov je da se pojavimo na besplatnoj večeri.

Ne samo što nam na toj večeri nude jastuke od 300 evra i kozmetiku od 1.000 evra, već se ispostavi da putovanje nije besplatno, da je plaćen samo smeštaj, a da je na nama da organizujemo prevoz do, recimo, Kariba.

ŠALJEMO VAS U BANJU

Penzioneri vole banje, pa ne mogu da odole telefonskom pozivu u kojem ih “predstavnici” Lekarske komore Srbije obaveštavaju da su dobili vaučer za deset dana odmora u banji – besplatno.

A zašto bi sumnjali u namere lekarske komore? Problem je što je u pitanju prevara sa kojom komora nema nikakve veze, a cilj je da ih specijalizovana ekipa “obrlatiti” da sami uplate putovanje.

“SKUPOCENI” PARFEMI

Naše ime izvučeno je iz bubnja, obaveštavaju nas preko telefona. Zovu i kažu da je naše ime izvučeno iz bubnja i da ćemo besplatno dobiti dva skupocena parfema, samo da platimo dostavu hiljadu dinara. Parfemi stignu na adresu, ali se potom ispostavi da je reč o jeftinim kineskim kopijama.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *