vreme

Zbog prognoze za sledeću nedelju molimo da se proglasi vanredno stanje!

Neki ove dane provode u toplini porodičnog doma, neki koriste lepo vreme za šetnju, a neki se s uzdahom već spremaju za povratak na posao. Ali svi će biti u istom problemu kad vide prognozu za dane pred nama.

Shvatili smo da je ovako lepo vreme zapravo jako loš znak, a i u narednim danima očekuju nas vremenske prilike koje više odgovaraju proleću nego zimi. I jedva smo uspeli da se naviknemo, a sredinom nedelje nas očekuje temperaturni šok – blaži pad temperature, ali oblaci i kiša… Treba to preživeti posle ovog proleća.

Plus se praznična sezona privodi kraju, i sad nakon svih tih toplih dana slavlja, treba se vratiti u surovu svakodnevicu, umesto da iskoristimo još ovih par lepih dana na najbolji način i pripremimo se kako dolikuje za tu “pravu zimu” kad god nam ona došla.

Stručnjaci već danima ponavljaju kako su temperature previše visoke za ovo doba godine i kako bi to moglo da se odrazi na zdravstveno stanje ljudi. S druge strane, za one koji nemaju glavobolje i uspeli su da nađu dobru meru “slojevitog oblačenja” za ovu situaciju, opasnost od glavobolje je veća na poslu, nego negde u prirodi, na keju… A još kad na sve to dodamo potencijalne viruse koji vrebaju na praznicima opuštena ljudska tela – ne može na dobro da izađe. Ipak je to šok za organizam.

Zato bi možda trebalo apelovati na nadležne da se zbog nenormalno visokih temperatura za ovo doba godine proglasi vanredno stanje i praznici produže za bar još dva-tri dana, kako bi prilagođavanje prošlo bezbolnije. Šta vi mislite?

Proleće u Srbiji po svojoj prilici biće toplo, sa velikim brojem gotovo letnjih dana. Očekivana prosečna temperatura biće do 19 stepeni Celzijusa, analiza je Nacionalnog centra za klimatske promene Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Njihova prognoza je da će temperatura biti iznad proseka. Tokom proleća možemo očekivati od 10 do 20 mraznih dana u nižim predelima, a u brdsko planinskim do 50 dana. Za mrazne dane se podrazumevaju oni dani u kojima je minimalna temperatura vazduha niža od 0 stepeni.

Međutim, tokom proleća imaćemo od 12 do 20 letnjih dana u nižim predelima, kada se očekuje da će maksimalna temperatura biti 25 stepeni ili viša od toga

– Očekivana prosečna maksimalna temperatura vazduha za proleće biće u intervalu od 17 do 19 stepeni Celzijusa, a na planinama od 8 do 13 stepeni. Prosečna minimalna prolećne temperatura vazduha se očekuje u intervalu od 5 do 10 stepeni, a u višim predelima od -1 do 4 stepena Celzijusa – kaže Dragan Mihić iz Nacionalnog centra za klimatske i biometeorološke prognoze u RHMZ.

Kada su u pitanju padavine, tokom proleće pašće prosečna sezonska količina padavina – od 130 do 200 milimetara, a u brdsko – planinskim od 200 do 270 milimetara. U martu će biti suficit padavina u zapadnim krajevima zemlje.

Broj dana sa padavinama, prognozira se da će biti od 30 do 40, a u brdsko – planinskim do 50.

A evo i dugoročnije prognoze i kakvo nas vreme očekuje sve do juna

Blage temperature u martu

Mart će biti malo blaži i prosečno vlažan. Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu biće malo iznad višegodišnjeg proseka, sa temperaturom oko 13 stepeni. Mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće oko 42 milimetara.

Topao april

Očekuje se da će april biti malo topliji i prosečno vlažan. Srednje minimalne temperature biće oko 9,2 stepena, dok će srednja maksimalna temperatura biti iznad višegodišnjeg proseka, i to oko 19.1 stepen Celzijusa. Mesečna suma padavina tokom aprila biće oko 52 milimetara.

Maj će biti suv

Malo topliji i malo suvlji maj nas očekuje ove goidne. Ipak, srednje majske dnevne temperature i količine padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka.

Očekuje se da će srednja maksimalna tempertura biti tokom maja oko 24.5 stepeni, a srednja minimalna oko 13,4 stepena. Mesečna suma padavina iznosiće oko 43 milimetara.

I vlažan i topao jun

Jun će biti prosečno topao i prosečno vlažan. Vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha biće od 15.5 stepeni, a srednja maksimalna temperatura oko 26.2 stepena. Mesečna suma padavina tokom juna biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 4 milimetara u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 89 milimetara.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *