Zašto dolazi do urastanja noktiju na nogama i kako da to sprečite

Urasli nokti na nogama veoma su neprijatni a ponekad i bolni. Nastaju tako što bočna ivica nokatne ploče pritiska meko tkivo na koje se naslanja, a ono zbog pritiska počinje da otiče, crveni se i boli. Nije retkost da se u predelu oko uraslog nokta povisi i temperatura.

Nelečeni urasli nokat lako se inficira, a gnoj oko nokta pokazatelj je da je do infekcije došlo.

Tri su osnovna razloga koja dovode do urastanja noktiju. Prvi je nepravilno sečenje noktiju koje podrazumeva polukružno sečenje umesto ravnog sečenja, koje je zapravo, iako na prvi pogled ne izgleda tako, jedino ispravno.

Drugi uzrok je neadekvatna obuća, odnosno uska i napred špicasta obuća sa visokom potpeticom u kojoj su nokti zbijeni i pod pritiskom. Nekada do urastanja dovodi i veliko opterećenje kome je stopalo izloženo. Ovo je obično slučaj recimo kod gojaznih ljudi ali i obavljanja nekih fizičkih poslova.

Najčešće urasta nokat na palcu a poseban problem kod urastanja pravi i postojanje gljivične infekcije noktiju. Ono nije nimalo retko i dovodi do toga da nokatna ploča bude zadebljana a površina nokta povećana.

Kada su smetnje od urastanja male i slabije izražene, tada može da pomogne nošenje komotne obuće koja ne steže nokte, potapanje noktiju u dezinfekcione rastvore kao i uzimanje antibiotika u toku nekoliko dana.

Međutim ovim se problem rešava samo privremeno, dok je jedino trajno rešenje i izlečenje operacija nokta kojom se uklanja deo nokta, odnosno bočna ivica nokta.

Ukoliko u vreme operacije ima i znakova upale, onda se uklanja i tkivo zahvaćeno infekcijom.

Poslednjih godina se u svetu pa i kod nas primenjuje novo neoperativno lečenje uraslih noktiju koje podrazumeva ugradnju posebnih proteza za ispravljanje uraslih noktiju.

Pravilno, dakle ravno sečenje noktiju, udobna obuća i dobra higijena stopala kao brana gljivičnim infekcijama, najbolja su prevencija uraslih noktiju.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *