Cimet

Začin koji će vam pomoći u borbi sa viškom kilograma!

Američki naučnici utvrdili su da se u cimetu nalazi  esencijalno ulje koje podstiče metabolizam, pomažući istovremeno proces sagorevanja masnih ćelija u organizmu.

Naime radi se o cinamaldehidu, organskoj materiji koja cimetu daje jak ukus i miris, a nalazi se najvećim delom u njegovoj kori.

Naučnici sa Univerziteta Mičigen potvrdili su da cinamaldehid aktivira termogenezu, metabolički proces stvaranja topline u organizmu koji je jedinstven za toplokrvne životinje i ljude, a taj proces zasniva se na oksidaciji hranjivih materija u ćelijskim mitohondrijima.

Termogenezom se izgore kalorije.

Gore navedeni proces pomaže u bržem gubitku telesne težine, što je naučnike koju su vodili studiju navelo da zaključe da cimet podstiče čitav niz metaboličkih procesa.

Šefu istraživačkog tima Džunu Vuu, profesoru na institutu Life Sciences od pre su poznate prednosti cinamaldehida, ali to je želeo da produbi daljim istraživanjima cimeta. Zajedno s kolegama sa univerziteta sproveo ih je najpre na laboratorijskim miševima, pa na ljudskim ćelijama u laboratoriji.

Testirali su masne ćelije dobrovoljaca i utvrdili uvećanu ekspresiju gena i enzima što dovodi do ubrzannog metabolizma i lipida nakon što “budu obrađeni” cinamaldehidima.

Vu je zaključio da konzumiranje cimeta (odnosno cinamaldehida) podstiče termogenezu i proces sagorevanja masnoća u telu, ali on kaže da je potrebno sprovesti još istraživanja jer su ova do sada sprovedena samo na ljudskim ćelijama u laboratoriji.

On kaže i da ovako dobri rezultati obećavaju, te da bi mogli doprineti suzbijanju velike epidemije gojaznosti u svetu.

“Cimet je deo ishrane od davnina i njegova primena bi u suzbijanju gojaznosti ljudima mogla biti jednostavnija i prihvatljivija od nekih drugih metoda”, smatra profesor.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *