Zlatni Dukati muslimanke

Zablistao gastarbajterski novac: Žene se okitile zlatom, pa krenule na vašar (FOTO)

Oko vrata nose i vrednost jednog stana

Ko najbolje zarađuje u inostranstvu i ko ima najviše novca na Pešterskoj visoravni, vidi se svakog leta kad vredni radnici dođu u svoj rodni kraj na odmor.

A ko će najlepše poneti sve bogatstvo iz kuće nego žene. Po starom muslimanskom običaju, novac pretočen u zlato muževi, očevi stavljaju oko vrata ženama i kćerkama.

Jedna od ovakvih “zlatnih parada” održava se svakog drugog avgusta u selu Brćak, na Pešterskoj visoravni, gde se okupi na hiljade ljudi, što iz okolnih sela, ali i iz svih krajeva sveta.

– Živimo u inostranstvu oko 20 godina, tamo radimo i zarađujemo, ali najviše nas raduje da dođemo u našu Sjenicu i provodimo vreme sa starim prijateljima i obilazimo upravo ovakve skupove – kaže Rasim za Glas zapadne Srbije.

Jedan deo zarađenog novca on je uložio i u Šefiku, jer je za zlato oko njenog vrata izdvojeno više destina hiljada evra.

– Prvo se kupi jedan dukat, koji se kasnije ulepšava, nadograđuje i hekla i na kraju dobijemo odoru sa kojom se ponosimo ovde u selu – ispričao je ponosno Rasim.

Lepota i vrednost ovih muslimanskih žena nesporna je i bez zlata, ali ipak sve izgleda i zvuči drugačije kad im se oko vrata stavi čitavo bogatstvo.

Edo Aljević iz Novog Pazara ponosan je na prelepe žene iz svoje porodice, ali i na njihov fascinantan nakit, koji je obezbeđen njegovim radom.

– Neka ostane tajna koliko je koštalo, ali ima tu vrednosti za jedan lep stan – kroz osmeh je rekao Edo.

Na pešterskoj visoravni dobro zarade i muzičari, jer bakšiš je dat kako bi se pozdravile žene iz porodice, tako da što više – to bolje.

Neudate devojke i neoženjeni momci se uparvo na ovakvim vašarima upoznaju i zbližavaju, pa su svadbe sledeće veselje na kojima se okupljaju.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *