Spavanje

VELIKE PREDNOSTI: Dokazano je da je OVO najzdraviji POLOŽAJ za SPAVANJE!

Postoji dobar razlog.

Trećinu svog života provedemo spavajući, a za mnoge je san jedna od omiljenih aktivnosti.Ali retko ko obraća pažnju na vezu između položaja spavanja i uticaja istog na zdravlje.

Iako se položaji često menjaju tokom noći, nedavna istraživanja su pokazala da je samo jedan položaj najbolji za ukupno zdravlje.

Reč je o spavanju na levom boku, čija je osnovna prednost to što deluje blagotvorno na unutrašnje organe, ali ima i brojne druge:

Poboljšava funkciju limfnog sistema

Limfni sistem igra ključnu ulogu u uklanjanju otpada kao i toksina iz organizma. Stručnjaci ističu da se najveći splet žila limfnog sistema nalazi na levoj strani. Zbog toga spavanje na levom boku podstiče eliminaciju otpadnih materijala. Budući da limfa osigurava prevoz masti, proteina i drugih važnih tvari, ležanje na toj strani omogućava bržu razmenu.

Omogućava slezeni da bolje obavlja svoj posao

Slezena je najveći organ u limfnom sistemu i ona se takođe nalazi na levoj strani tela. Kad spavamo na levoj strani, ona efikasnije radi, a glavni razlog za to je gravitacija koja podstiče cirkulaciju prema slezeni.

Podstiče probavu

Veza između tankog i debelog creva takođe se nalazi na levoj strani tela. Kad spavamo u tom položaju, gravitacija takođe podstiče probavu što omogućava brži prolazak kroz creva.

Spašava jetru od preopterećenja

Budući da se jetra nalazi na desnoj strani tela, ležanje na desnoj stranimože opteretiti rad tog organa. Mnogo je bolja ideja spavanje na levoj strani, što onemogućava toksinima da preopterećuju jetru.

Dobro je za srce

Leva strana srca prima krv iz pluća, pa je pumpa dalje po telu. Stoga spavanje na levoj strani omogućava srcu da lakše obavlja svoj posao, naročito za aortu i veliku venu koja nosi krv bogatu ugljen-dioksidom iz donjeg dela tela prema srcu, a nalazi se na desnoj strani kičme.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *