Izgorelo lice

(UZNEMIRUJUĆI FOTO) Ispovest devojke kojoj su lice spržili kiselinom: Imala je 70 operacija, a naježićete se kada vidite kako izgleda danas

Oporavak je trajao pet godina

Sve je počelo kao životno putovanje, ali onda se pretvorilo u noćnu moru u jednom nemilom trenutku. Osamnaestogodišnja devojka iz Severnog Londona, volontirala je u školi u Zanzibaru kada su nju i njenu drugaricu Kristi Trup napala dvojica muškaraca na motoru.

Oni su ih polili kiselinom,a posledice su bile katastrofalne. Kristi je spržena ruka, ali Kejti je prošla mnogo gore. Desna strana njenog lica i tela bili su kompletno spaljeni, dok je njeno desno uho ostalo smežurano, crno i beskorisno.

Već pet godina, skoro do današnjeg dana, traje njen oporavak koji nije bio kratkotrajno čudo, kao što fotografije i prikazuju.

Zahvaljujući tome što je imala 70 operacija, neke od njih su bili naporni dvanaestočasovni zahvati presađivanja kože, kao i naporima medicinskog osoblja, njena koža je sada potpuno glatka, a ožiljci skoro da su nevidljivi.

Tokom prve tri godine nakon napada, ona je nosila plastičnu masku za lice i kompresiono odelo 23 časa dnevno. Ipak, prošlog meseca dobila je novo desno uho, koje je urađeno baš za nju, od tkiva jednog njenog rebra.

Ove detalje ona je navela u dnevniku koji je vodila od kada je stigla u Čelzi i Vestminstersku bolnicu, a njeni napadači nikada nisu otkriveni.

– U prvih nekoliko godina jedva sam izlazila napolje. Nisam imala poverenja. Ljudi bi zurili i zbog toga se osećate ružno i drugačije, kao da ste spektakl. Prošla sam veoma dug put za ovih pet godina – kaže Kejti.

U svom dnevniku zapisala je i da nije bilo ogledala na petom spratu bolnice u kojoj je bilo smeštena, da se pacijenti kao što je ona ne bi uznemirili onoga što bi videli u ogledalu. Na desno oko nije mogla da gleda, ali je levim okom na prednjoj kameri telefona gledala ko je postala, želeći da bude svesna koliko je loše bilo njeno stanje.

– Uzimali su kožu od donora bele i crne puti i od Azijata, čuvali su je u posebnoj banci kože, a meni su davali koktele injekcija koje su neverovatno bolele, ali one su mi pomogle da moje telo ne odbaci presađenu kožu – kaže Kejti.

Kejti je objašnjavala da je u bolnici morala da se naliva čokoladnim proteinskim šejkom, kao i da unosi velike količine hrane, čak i preko 5000 kalorija, jer se telo borilo i bilo slabo, te je moralo da se nadoknadi sve izgubljeno u organizmu, ali sada je dobro i spremna je za život.

– Zahvaljujući izuzetnom medicinskom timu, osećam se neverovatno pozitivno i radujem se vraćanju u normalan život, jer za mene je sad normalno više nego uzbudljivo – kaže Kejti.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *