Uspavana lepotica

USPAVANA LEPOTICA MONT EVERESTA: Popela se na najvišu planinu na planeti bez ZALIHA KISEONIKA, nažalost nije uspela da se spusti sa planine

Frensis Distefano Arsentijev uspela je da se popne na Mont Everst bez zaliha kiseonika, ali tokom spusta čak ni uz pomoć iskusnog planinara kao što je bio njen suprug Sergej nije mogla da se nosi sa smrtonosnom planinom.

U noći 1998. godine, 11-godišnji Pol Distefano probudio se nakon noćne more. U njoj je video dva planinara zaglavljena na planini, zarobljena u moru belila i bez šansi da pobegnu od snega koji kao da ih je napadao.

Distefano je bio toliko uznemiren da je ujutro odmah nazvao svoju majku – mislio je da nije slučajnost što je imao takav san noć pre nego što je ona trebalo da ode na ekspediciju na Mont Everest.

Distefanova majka je, međutim, odbacila dečakove strahove i krenula na svoj put.

Ja moram to da uradim – rekla je sinu.

Na prvi pogled, deluje da Frensis Distefano-Arsentijev nije imala šansu protiv Everesta. Četrdesetogodišnja Amerikanka nije bila profesionalni planinar, niti opsesivni avanturista, ali je zato bila udata za poznatog alpinistu Sergeja Arsentijeva, poznatog kao “snežni leopard” zbog toga što je osvojio pet najviših vrhova u rodnoj Rusiji.

Par je odlučio da zajedno napravi nešto za sećanje, tako što će se popeti na Everest bez nošenja boca sa kiseonikom. Mont Everest ima svoje načine da podseti alpiniste da ne treba da budu ponosni niti da potcenjuju moć prirode.

Nema tehnologije u svetu koja može pomoći nekome ko se zaglavio na više od 8.000 metara visine, na temperaturama do -30.

Svako ko započne svoj uspon sa pouzdanjem ubrzo se suoči sa svim izazovima – tela nesrećnih planinara služe kao jezivi podsetnici na putu do vrha.

Savršeno očuvana na smrzavajućim temperaturama, u odeći koja odražava razne periode u istoriji, ta tela su ostavljena gde su pala jer je bilo previše opasno pokušati da se uzmu. Frensis i Sergej uskoro će im se pridružiti.

Iako su se stvarno popeli do vrha bez boca sa kiseonikom – a Frensis je postala prva Amerikanka koja je to uradila – nikada nisu uspeli da se spuste.

Kad je drugi planinarski par – Jan Vudal i Kejti O’Daud bio na putu do vrha, naišli su na smrznuto telo u ljubičastoj jakni. Sa šokom su shvatili da se telo grči i da je nesrećna žena još uvek živa.

Kad su joj prišli da joj pomognu, sa iznenađenjem su ustanovili da znaju tu ženu – Frensis Arsentijev je bila u njihovom šatoru na čaju dole u bazi kampa.

– Frensis je bila opsesivan tip planinara, govorila je mnogo o svom sinu i kući kad smo bili u šatoru – rekla je Kejti.

Hiljadama metara gore u vazduhu, Frensis je ponavljala tri rečenice: “Ne ostavljajte me”, “Šta mi to radite?” i “Ja sam Amerikanka”. Jan i Kejti su ubrzo shvatili da, iako je Frensis bila svesna, ona u stvari uopšte nije pričala, samo je ponavljala iste stvari kao pokvarena ploča.

Žena je već bila podlegla promrzlinama koje su njenu kožu otvrdnule i izbelele pa je izgledala kao voštana figura.

Uslovi su, međutim, postali toliko opasni da su Jan i Kejti morali da napuste Frensis, u strahu da će i sami poginuti.

Nema mesta za sentimentalnost na Everestu – iako deluje da su je prepustili okrutnoj smrti, oni su doneli praktičnu odluku – nije bilo moguće da je prenesu nazad dole u kamp, a nisu želeli da i sami postanu jezive figure na putu do vrha.

Sergejevi ostaci nikada nisu pronađeni.

Progonjen slikom umiruće žene, Jan Vudal je 2007. poveo ekspediciju kako bi Frensis pružio dostojnu sahranu. On i njegov tim uspeli su da pronađu telo, zamotaju ga u američku zastavu i prenesu “uspavanu lepoticu” negde daleko od kamera.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *