Operacija

Ugradila je silikone u grudi, a nekoliko godina kasnije dobila je REDAK RAK

Linzi Bromfild (38) srećna je što je živa, jer su lekari na vreme uspeli da otkriju da su njeni silikoni, koje je ugradila nekoliko godina ranije, bili “okidač” za retki oblik raka anaplastični limfoma (ALCL).

– Da mi je samo još mesec dana rak ostao, proširio bi mi se po celom telu i ubrzo bih umrla, rekli su mi lekari – ispričala je Linzi, a prenosi Dejli mejl.

U Velikoj Britaniji godišnje se uradi oko 29.000 operacije ugrađivanja silikona, a najveći broj implanata ugrađuje se nakon histerektomije.

Kraljevski koledž hirurga ukazao je da pacijenti koji su povrgnuti ovakvim operacijama moraju da budu upoznati sa rizikom od razvijanja anaplastinog limfoma, retkog oblika non Hočkinovog limfoma (ALCL).

To je forma raka krvi koji utiče na limfni sistem, koji izvlači višak tečnost iz tkiva i pomaže u borbi protiv infekcije. Veruje se da nastaje prilikom reakcije belih krvnih zrnaca, ćelija imuniteta koje se mobilišu kako bi izbacilo strano telo – implant.

Ako se na vreme ne opazi i ne počne sa lečenjem, takve ćelije se brzo putem krvotoka šire po telu.

– Iako je rizik od anaplastičnog limfoma deo procedure ugradnje silikona doktori prosto nisu svesni toga i ne obaveštavaju pacijente- rekla je advokatica Elis Beven koja se bavi slučajevima nastalim nemarnim greškama lekara, a koja zastupa nekoliko žena kojima nisu saopšteni rizici.

Jednoj ženi (38) taj limfom se proširio na njene reproduktivne organe, pa je morala je da se povrgne histerektormiju.

Linzi, koja je inače majka dvoje dece, odlučila je da pre 13 godiana ugradi silikone, jer se posle dva porođaja nije osećala dovoljno ženstveno. Dala je 4.500 funti za operaciju da bi posle nekog vremena osetila da nešto nije kako treba.

– Učinilo mi se da mi je desna dojka postala veća. Prvo sam mislila da sam istegla mišić u teretani, jer nisam mogla da obučem brushalter – rekla je ona.

U narednim nedeljama nekoliko puta je posetila lekara i svaki put bi joj izdrenirali desnu dojku, da bi se otok opet vratio posle nekoliko dana. Onda su je uputili kod specijaliste u Brumfild bolbnnicu u Čelmsfordu i lekari su joj dijagnostikovali anaplastični limfom.

– Rečeno mi je da moram implante što pre da izvadim i da ne smem da stavim nove zbog rizika da se rak opet ne vrati. Skenirali su mi celo telo da vide da sre nije rak proširio. To je trajalo četiri dana i to su mi najteži dani u životju. Mislila sam da ću umreti – kazala je ona.

Na sreću, rak se nije proširio, lekari su ga spazili na vreme.

Inače, ovaj rak se javlja i kod osoba koje nemaju implante ali je veoma redak i uglavnom pogađa decu i mlađu populaciju.

Američka Administracija za hranu i lekove (FDA) 2012. godine je izdala saopštenje da silikoni izazivaju ALCL.

Ženama koje ugrade silikone trebalo bi lekari da kažu da implanti mogu da izazoivu oticanje tkiva a da to ukazuje na prve simptome ALCL.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *