“TU SU NJIHOVI PRIJATELJI, ALI NJIH NEMA I TO SLAMA SRCE” Pre 10 godina osam mladih izašlo je u provod u Novom Sadu i iz njega se nikada nisu vratili

Osam mladih ljudi izgubilo je život pre 10 godina, kobnog 17. februara 2008. godine, u stravičnom požaru u novosadskom kafeu “Laundž”.

U požaru su poginuli brat i sestra Miloš (19) i Mirjana (23) Pekić, Milena Kolundžić (23), Boris Bjekić (23), Dušica Kulaš (23), Marija Gavrančić (23), Vladan Dragović (23) i Branka Saković (23). Iz objekta u plamenu, skokom kroz prozor, uspeli su da se spasu Maja Milikšić i Aleksandar Antić.

Tragedija, koja je nekoliko porodica zavila u crno, dogodila se u Zmaj Jovinoj 8 u Novom Sadu, a na mestu tragedije u znak sećanja na žrtve postavljena je spomen-ploča.

Juče su porodice i prijatelji preminulih položili vence kod spomen- ploče. Među njima bili su roditelji Mirjane i Miloš Pekić, brata i sesetre koji su stradali u požaru.

– Danas je deset godina od smrti naše dece. Nedostaju mi puno! Kada sam video Miloševe drugare koji su došli, a njega nema, šta da vam kažem. Miloš je bio četvrta godina elektrotehničke škole, a Mirjana četvrta godina fakulteta. Danas je na mestu njihove pogibije puno ljudi, kao i svake godine – rekao je neutešni otac.

On je istakao kada mu je teško prođe ulicom gde su mu stradala deca ili ode na groblje.

– Prolazim često tom ulicom. Kad god mi je teško odem u Zmaj Jovinu ili na groblje. Supruzi je teže, jer radi u vrtiću. Ona je vaspitačica i stalno je sa decom. Inače često se viđamo sa roditeljima poginule dece. Sa Brankinom majkom idemo na groblje, svake nedelje – rekao je za Alo otac Miloša i Mirjane Pekić.

Za izazivanje požara u Laundžu osuđen je Miloš Malešev iz Novog Sada na 12 godina zatvora. Na osnovu Zakona o amnestiji 2012. godine Maleševu je smanjena kazna na devet godina zatvora. Suvlasnici lokala Tamaš Kolar i Srđan Bovan osuđeni su na po sedam godina dok je zbog pomaganja u izazivanju požara na zatvorsku kaznu od dve godine osuđen i Bojan Kulačanin.

– Malešev i Kalučanin su bili u kafeu. Kako se tada navodilo Malešev je zapalio jamboliju kojom je bio obložen zid iznad stepeništa. Veštaci su utvrdili da je prvooptuženi imao 3,2 promila alkohola u krvi – kaže za Alo izvor upućen u istragu.

Ovo je jedan od dva tragična požara koje Novi Sad pamti poslednje decenije.

Svega četiri godine posle tragedije u “Laundžu”, 1. aprila 2012, u požaru u diskoteci “Kontrast” poginulo je šestoro mladih – Marina Aničić (25), Tamara Miladinović (25), Milena Dalmacija (26), Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) i Renato Vuković (21).

Sudski postupak u ovom slučaju izazvao je bes javnosti zbog višestrukih ublaženih i oslobađajućih presuda. Tako je krajem oktobra prošle godine građevinski inspektor Veselin Kerac na ponovljenom suđenju oslobođen krivice da je prilikom kontrole “Kontrasta” zloupotrebio službeni položaj.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *