Mumija

Sveštenica SMRTI: Ova mumija donosi nesreću svakom ko je DOTAKNE

Deo drvenog sarkofaga okrivljen za mnogobrojne smrti

Negde oko 1860. godine pet diplomaca sa Oksforda odlučilo je da boravi u Egiptu.
Sva petorica doživeli su zlu sudbinu. A to mnogi pripisuju suveniru koji su poneli po povratku u Englesku – poklopcu od sarkofaga u kome je sahranjena visoka sveštenica boga Amon-Ra.

Sveštenica je bila na visokom položaju u Egiptu tokom vladavine 21. dinastije faraona (1085-945 godine p.n.e). Egipat su u to vreme potresali nemiri. Krupnih očiju i raširenih ruku, njena slika na kovčegu je imala zlokobnu auru.

Donela smrt svima koji su imali kontakt sa njom

Od kako je otkrivena, donosila je smrt i nesreću svima koji su došli u kontakt sa njom. Na povratku iz Egipta, dva diplomca su umrla. Treći se slučajno upucao dok je lovio i ruka je morala da mu bude amputirana.

Još jedan član grupe, Artur Viler, vratio se u Englesku, gde je svoju celu imovinu prokockao. Potom se ponovo obogatio i preselio u Ameriku gde je sve bogatstvo izgubio u požaru i poplavi.

Poklopac od sarkofaga je potom preuzela njegova sestra, koja je želela da ga fotografiše 1887. godine. Fotograf je umro, kao i čovek koji mu je odneo ploču na fotografisanje.

Umro je i čovek koji je pokušao da dešifruje hijeroglife sa poklopca. On se ubio.

Posle svega ovoga, jedno je bilo sigurno. Poklopac sarkofaga je proklet, bačena je neka kletva na njega. Ali sve te smrti su bile samo početak. Ploča sarkofaga se sada nalazi u Britanskom muzeju i poznata je kao “artefakt 22542”.

Okrivljena i za potapanje Titanika
Ipak, mnogi je znaju i kao “Mumiju koja donosi nesreću”. Sveštenica čije telo bi trebalo da natkriva, nikada nije pronađena. Od kako je došla u muzej 1889, umetnina je okrivljena za razne nezgode, od potapanja Titanika, do izbijanja Prvog svetskog rata.

Školarci su se smejali njenoj reputaciji i govorili da je to obično sujeverje. Ali onda je jedan mladi novinar odlučio da napravi priču o ovom neobičnom predmetu. Bertam Flečer Robinson 1904. godine objavio je na naslovnoj strani “Dejli ekspresa” članak pod nazivom “Sveštenica smrti”. Tri godine kasnije – iznenada je umro.

Ser Artur Konan Dojl je pričao kako je upozorio mladog novinara da se ne petlja sa misterioznom sveštenicom jer će mu doneti nesreću.

– Upozorio sam Robinsona. Ali on je bio uporan i sada je mrtav – napisao je Dojl.

Sarkofag treba da bude sa telom

Posle ovoga samo su se ređali navodni nesrećni slučajevi koji su nekako bili povezani sa mumijom.

Baš u trenutku kad je mumija stigla u Britanski muzej, engleska imperija je okupirala Egipat i bombardovala Aleksandriju. Tu su i ostali i bili neka vrsta vlasti sve do 1922.

U to vreme nauka je napredovala, ali ipak, neka verovanja su ostala. Tako su egiptolozi i pored modernog pristupa izučavanja drevnog Egipta, ostali pri uverenju da mrtve treba “pažljivo uznemiravati”.

– Imate ploču sarkofaga koji prikazuje mrtvu sveštenicu. On bi očigledno trebalo da je sa njenim telom. A nije. I sada je izložena negde u svetu. Odvojena od tela sa kojim treba da je jedno. To uznemirava ljude. To ih plaši – kaže Ketlin M. Kuni, egiptolog Univerziteta u Kaliforniji.

Nikada nije dokazano da je i jedan od ovih nesrećnih slučajeva imao veze sa mumijom. Takođe, većina stručnjaka iz ove oblasti će reći da je čitava ta priča o prokletstvu “obična glupost”.

Ipak, ovo obično parče drveta nastavlja da opčinjava javnost i ostaće većno poznata kao mumija koja donosi nesreću svakom ko je dotakne.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *