Decak

Šta se posle dve godine desilo sa dečakom zbog kog je ceo svet plakao

Njegova priča je preplavila svet i jedna je od najtužnijih koje je čovečanstvo proizvelo. Humanitarka Anja Loven je pre dve godine, šetajući ulicama jugoistočne Nigerije naletela na golog, neuhranjenog dečaka koji je jedva stajao na nogama i bio je na ivici smrti.

Odlučila je da ga nazove Houp (Nada) i da po svaku cenu spasi njegov život. Kasnije je saznala da su dečaka roditelji napustili jer su mislili da je “veštac”. Mališan je nekim čudom preživeo osam meseci na ulici, potpuno sam.

Kada se deca proglase za veštice, za njih nema povratka u porodicu.

– Seljaci noću isteruju duhove iz dece i to radi lokalni sveštenik koji ih oslobađa zlih duhova. Ili roditelji odvedu dete kod lekara za veštice koji takođe ima “magične moći” egzorcizma. U slučaju Houpa imali smo malo informacija o njegovim roditeljima i zašto su ga optužili za vradžbine – kaže ova žena.

Ona je sa suprugom osnovala organizaciju koja pomaže deci u Nigeriji koja su optužena za veštičarenje.

Sada, zahvaljujući donacijama preko milion dolara, Houp je zdrav, srećan, ide u školu, a Anjino sirotište pomaže mnogoj deci poput njega.

Houp je prošle godine krenuo u školu, a ovih dana Anja je spasila još tri dečaka optužena za veštičarenje. Njihove fotografije pošto ih je našla i kada su spaseni je objavila na Fejsbuku.

Njihova imena su Frenk, Dejvid i Gideon i kako Anja piše – “sada su sigurni u “Zemlji nade” i više nemaju čega da se plaše”.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *