Boko Haram

SREDILI SU IH DA BUDU LEPE I POSLALI DA UBIJU Neverovatna priča devojčice (13) koja je odbila da aktivira EKSPLOZIV

Falmata je jedna od stotina mladih žena, od kojih su većina tinejdžeri, koje su oteli militanti Boko Harama u Nigeriji i prisilili da obavljaju samoubilačke misije za njih.

Oteli su je kada je imala 13 godina na putu do kuće svog rođaka blizu granice sa Kameronom.

Odvezli su je duboko u šumu u kamp sa šatorima.

– Mlade devojke su bile u šatorima. Bilo nas je devet u jednom šatoru i spavale smo na dušecima. Htela sam da pobegnem, ali nije bilo šanse – rekla je ona, prenosi “BBC”.

Militanti su ih dobro čuvali.

Ubrzo su je naterali da bira – ili da se uda za jednog od njih ili da ide u “misiju”.

Falmataje odbila brak, rekavši da je previše mlada.

Dani u kampu su bili monotoni: buđenje, molitva, jelo, čišćenje, pa opet molitva i tako ceo dan.

Onda su joj jednog dana prišli naoružani militanti i rekli da se spremi za nešto važno. Očešljali su je, oslikali stopala, našminkali, a ona se pitala da li je ipak pripremaju za venčanje.

Međutim, tada su joj oko struka vezali pojas sa bombom.

Rekli su joj da će ići u raj ako ubije nevernike i da će njena meta biti neko mesto puno ljudi.

– Bila sam prestravljena i plakala sam. Rekli su mi da budem strpljiva i da prihvatim da se život svodi na to. Rekli su da će sve biti bolje kad stignem u raj – ispričala je Falmata.

Još dve devojke iz kampa su takođe opasali eksplozivom i odveli ih u jedno selo, a zatim im naredili da hodaju ka mestima gde se nalazi dosta ljudi.

U rukama su imale male ručno napravljene detonatore i rečeno im je da će ih neko gledati.

Međutim, devojke su se složile da neće da aktiviraju eksploziv. Pobegle su, otarasile se eksploziva, a onda je Falmata naišla na dva muškarca, za koje je posle shvatila da su i oni pripadnici Boko Harama, ali druge divizije.

Tako je Falmata kidnapovana drugi put, a ovog puta je živela u drugom kampu. Da je iko znao da je ona prethodno napistila samoubilačku misiju, ubili bi je.

I u ovom kampu je sve bilo isto, a kada su joj postavili isti izbor da se uda ili da ide u misiju, ona je ponovo odabrala misiju.

Ovog puta je potrčala u šumu, čim su je militanti ostavili u selu. Naišla je na farmere koji su joj pomogli da skine eksploziv i rekla im je da je bila primorana da aktivira bombu.

Posle toga se krila u šumi, pa je uspela da se pridruži grupi lovaca i da sa njima putuje. Međutim, islamisti iz Boko Harama su ih napali, ali je ona pobegla u šumu, gde je provela nedelju dana bez hrane.

– Bila sam uplašena, ali sam uz Božju pomoć uspela da dođem do naselja – rekla je ona.

Jedna porodica joj je dala sklonište na nekoliko dana i pomogla da konačno ode svojoj porodici u Majduguri. I u Majduguriju je morala da se krije, jer se plašila da će je uhapsiti jer je bila sa Boko Haramom.

Konačno je našla majku sa kojom danas živi u domu za raseljene. I nikome tamo ne sme da kaže svoju priču.

Devojke poput Falmate imaju mnogo problema da ponovo uspostave vezu sa porodicom i prijateljima.

Psiholog Fatima Akilu je direktor fondacije koja pruža pomoć zajednicama koje su patile zbog zločina Boko Harama.

Ona kaže da mnogi ljudi iz takvih zajednica za devojke koje su dugo bile zarobljene kod militanata veruju da su potpuno radikalizovane.

– Oni vide devojku i pomisle: Ovo je osoba koja je htela da uništi našu zajednicu, kako da je primimo nazad? – rekla je Akilu.

Osobe koje su psolate u bombaške napade, a ne izvrše ih, često hvataju bezbednosne snage i vode ih u “centre za deradikalizaciju”. Šta se tačno u tim centrima dešava, nije poznato.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *