Manekenka

Sedela na dve stolice, igrala prljavu igru: Fatalna manekenka lepotom srušila državu! (FOTO)

Na kraju je optužena za izdaju i ometanje pravde zbog lažnih iskaza o vezama u aferi Profjumo. Zbog toga je dobila šest meseci zatvora

Kristin Kiler, bivša manekenka čije su ljubavne veze šezdesetih, u vreme Hladnog rata s jednim britanskim ministrom i ruskim diplomatom dovele do pada tadašnje konzervativne vlade preminula je u ponedeljak u svom domu. Vest o njenoj smrti objavio je njen sin, a britanska javnost odmah se prisetila slavnog modela koja je bila ključna osoba u jednom od najozloglašenijih političkih skandala u istoriji Velike Britanije.

“Moja majka je neke bitke dobila, a neke je izgubila. Zaslužila je svoje mesto u istoriji, ali uz jako visoku cenu”, objavio je njen sin.

Afera Profumo

Kiler je 1961. godine imala 19 godina i u to je vreme nastupala u kabare klubovima u Londonu. Tada ju je neko upoznao s Džonom Profjumom, koji je bio u srednjim četrdesetim godinama, a u vladi premijera Harolda Mekmilana bio je ministar odbrane i nova politička zvezda. Kiler i Profjumo započeli su ljubavnu vezu, ali Kilerova je u to vreme još uvek bila u vezi s Jevgenijem Ivanovim, sovjetskim vojnim atašeom. Veza između Profjuma i Kilerove je dospela u javnost nakon što je policija istraživala jedan incident u kojem je učestvovala Kilerova. Kako je objavio New York Times, njen u međuvremenu bivši ljubavnik Ivanov je prema njenoj zgradi ispalio nekoliko hitaca iz pištolja.

Policijska istraga je tako vremenom došla i do podatka da je Kilerova u vezi s Profjumom. Profjumo je 1963. godine pokušao da pobije tračeve da je u vezi s poznatom manekenkom i uveravao je članove parlamenta da je priča izmišljena. Ali, kako su tračevi nastavili da se šire, a naročito kada je procurilo da postoji mogućnost da su neke državne tajne preko njegove ljubavnice Kristin Kiler mogle da dođu do Rusa, Profjumo je aferu priznao svojoj supruzi, a potom i premijeru.

Iste godine je podneo ostavku. Kako nije bio u stanju da zaustavi štetu koja je nastala zbog skandala, mesec dana kasnije ostavku je podneo i premijer Mekmilan. Usledili su novi parlamentarni izbori 1964. godine. Torijevci su teško poraženi, a Laburistička stranka odnela je nadmoćnu pobedu, na čelu s Haroldom Vilsonom, koji je postao novi premijer. Dok je priča o skandalu punila novinske članke nastala je kultna fotografija Kristin Kiler. Snimio ju je Luis Morli, a na njoj Kiler izgleda kao da je potpuno gola dok sedi i zapravo je postala fotografija koja najbolje opisuje celi skandal.

Privatni život

Profjumo je manje-više nastavio normalno da živi, i dalje pod budnim okom javnosti, a vremenom ga je britanska kruna nagradila titulom zbog njegovih filantropskih aktivnosti. Kilerova je, pak, s druge strane optužena za izdaju i ometanje pravde zbog lažnih iskaza o vezama u aferi Profjumo. Zbog toga je dobila šest meseci zatvora. Kilerova je kasnije objavila nekoliko knjiga uključujući i memoare o ovom slučaju, a dobila je i novo izdanje 2012. godine nakon smrti Džona Profjuma. Kako piše Guardian, Kristin Kiler je nastavila da živi pod prezimenom Sloun, dva puta se udavala i oba braka su se završila razvodom. Imala je dvoje dece.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *