Saznajte kom tipu gojaznosti pripadate i kako da se najbrže rešite viška kilograma

Danas postoje brojni načini da se oslobodimo viška kilograma i lako možemo pronaći stotine studija i hiljade saveta. Međutim, problem je što određena metoda može biti od koristi jednoj osobi, a potpuno beskorisna drugoj. To se dešava jer svi imamo različitu telesnu građu, pa je zato shvatanje kako se naše telo goji ključno za efikasno i bezbedno mršavljenje.

Istraživanjem različitih tipova gojaznosti, došlo se do zaključka da postoji 6 tipova zavisno ot toga gde se nakuplja telesna masnoća. Zavisno od toga kakav tip telesne masnoće imate, postoje i različiti načini da je se uspešno otarasite.

1. Masnoća u gornjem delu tela

Razlog:
Ovaj tip masnoća se nakuplja ako unosite više kalorija nego što sagorite, što znači da je glavni razlog prejedanje i neaktivnost.

Kako da je se rešite:
– Radite aerobne vežbe jer se ove masnoće pojavljuju usled manjka fizičke aktivnosti. Hodajte, trčite ili plivajte najmanje 30 minuta svakog dan.
– Prestanite da konzumirate prerađeni šećer i zaboravite na zaslađene napitke. Slatka hrana i pića neće vas učiniti sitim, a unećete mnogo nepotebnih kalorija.

2. Masnoća u donjem stomaku

Razlog:
Neki od razloga za nagomilavanje masnoće u ovom delu tela jesu stres, depresija i anksioznost.

Kako da je se rešite:
– Izbegavajte stres i naučite da se opustite. Hormon stresa kortizol čini da se salo nakuplja u stomaku, zato je dobra opcija da meditirate ili radite vežbe disanja.
– Konzumirajte zeleni čaj. On je sjajni sagorevač masti. Topla šolja zelenog čaja jeste i dobar način da se smirite kada vam je potrebno.

3. Masnoća u donjem delu tela

Razlog:
Jedan od razloga zašto su vaša bedra značajno veća od ostatka tela može biti višak glutena u vašoj ishrani. Ako niste zadovoljni veličinom donjeg dela vašeg tela, možete pokušati sa ishranom bez glutena.

Kako da je se rešite:
– Hodajte uzbrdo i uz stepenice. Tako ćete sagoreti masnoću na bedima i oblikovati noge.
– Ne preskačite doručak. Ako ne pojedete doručak kako biste pokrenuli metabolizam ujutru, bićete gladniji u toku dana i konzumiraćete više hrane.

4. Nadut stomak

Razlog:
Prekomerno konzumiranje alkohola utiče na rast stomaka, pa počnite da brojite pića kao želite ravan stomak.

Kako da ga se rešite:
– Smanjite alkohol jer većina kalorija iz njega završi kao salo na stomaku. Takođe, izaziva i mnoge druge zdravstvene probleme.
– Podelite obroke na manje porcije i jedite češće. To će ubrzati vaš metabolizam, dati vam više energije, a vaš stomak će biti sve manji i manji nakon svakog obroka.

5. Masnoća u donjem delu tela, uključujući i donje delove nogu

Razlog:
Ovaj problem se obično javlja kod žena koje imaju problem sa venama ili u trudnoći, pa noge izgledaju otečeno.

Kako da je se rešite:
– Smanjite unos slane hrane jer ona dovodi do zadržavanja tečnosti u organizmu.
– Ne sedite bez pomeranja duže od 30 minuta, ustanite i prošetajte. Ako ste u prilici, ležite sa podignutim stopalima kako biste sprečili nakupljanje tečnosti u donjim delovima nogu.

6. Veliki stomak sa masnoćom u gornjem delu tela

Razlog:
Glavni razlog je neaktivnost, pa ako vam salo na stomaku i leđima smeta, odmah počnite da vežbate.

Kako da ih se rešite:
– Spavajte dovoljno. Poremećaj sna može da dovede do promena u homonima, povećanog apetita i dobijanja kilograma usled čega će se stvarati salo na stomaku i leđima.
– Jedite više hrane bogate vlaknima. Ovo će smaniti apetiti, apsorpciju kalorija iz hrane i učiniti da vaš struk i leđa izgledaju mnogo bolje.

Važno je da zapamtite da će zdrava ishrana i aktivni način život imati pozitivne efekte na vaše telo, bez obzira na tip figure.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *