Tadz Mahal

Ružna realnost: Ovako zapravo izgledaju najveće turističke atrakcije na svetu! (FOTO)

Najpoznatije turističke atrakcije i mesta koja se nalaze na listi želja svakog putnika nisu baš toliko savršena koliko se predstavljaju. Donosimo vam drugu stranu priče, realne fotografije ovih mesta:

Tadz Mahal

1. Tadž Mahal

Tadž Mahal je najpoznatiji indijski spomenik, smešten je na obali reke Jamune, južno od gradskih zidina grada Agre. Sagradio ga je car Šah Džahan, koji je vladao od 1627. do 1658. godine. Izgrađen je kao grobnica, u spomen njegovoj trećoj i omiljenoj ženi, Ardžumand Banu Begum, poznatijoj kao Mumtaz Mahal (to ime, koje joj je dao Džahan, u prevodu znači „dragulj palate”). Preminula je dok je rađala njihovo četrnaesto dete, kćerku Gauharu Begum.

Neposredno pre svoje smrti, zamolila je Džahana da joj izgradi mauzolej koji će biti večni spomenik njihove ljubavi, kakav svet do tada još nije video, a on je obećao da će ispuniti njenu poslednju želju. Ceo kompleks građen je dvadeset dve godine; glavni mauzolej završen je 1648, dok su ostale zgrade i vrtovi dovršeni u narednih pet godina.

Ovo je ujedno i jedna od najvećih turističkih atrakcija u Indiji, a evo kako zapravo izgleda njegova okolina. Potpuno drugačije od slika koje inače viđamo, zar ne?

2. Dominikanska republika

Čisto more, beli pesak, palme i tirkizno plavo nebo su neki od najčeših detalja koje viđamo na fotografijama Dominikanske republike, jedne od najomiljenih destinacija za letovanje na celom svetu.

Dominikanska republika je država u Karibima, smeštena na istočne dve trećine ostrva Hispanjola, na kojem se graniči sa Haitijem. Glavno turističko odredište za većinu turista je Punta Kana. U Dominikanskoj Republici se nalazi čak 10 potpuno različitih nacionalnih parkova, a Punta Kana, smeštena na istočnoj strani ostrva, je pravi raj za zaljubljenike u prirodu i jedna od najpopularnijih destinacija za odmor.

Međutim, ovako ovo slavno letovalište zapravo izgleda:

3. Sagrada Familia

Sagrada Familia je najpoznatija građevina u Barseloni. Predstavlja nezavšeno delo čuvenog Gaudija i važi za najpopulariniju turističku atrakciju ovog dela. Ipak, fotografije koje viđamo ne pokazuju pravi izgled ovog mesta, jer se ovaj spomenik kulture nalazi u samom centru grada i to izgleda ovako:

4. Tajland

Takođe jedno od poznatih mesta za letovanje. Ovaj tropski raj zapravo i ne izgleda toliko kao raj. Kao što vidite, smeće im predstavlja veliki problem.

5. Piramide u Gizi

Svinga i poznate piramide u Egiptu važe za jedno od svetskih čuda. Prelepi pejzaži koje najčešće gledamo na slikama ipak u stvarnosti nisu toliko lepi. Dim i magla koji se stvaraju zbog paljenja smeća i velikog saobraćaja čine ovaj prizor ne tako savšenim.

6. Teotivakan

Teotivakan je bio jedan od dva najveća grada predkolumbovske Amerike, a smešten je 40 km od Meksika. Ime su mu dali Asteci, a u prevodu znači “mesto gde čovek postaje bog” ili “grad bogova”.

Piramida Sunca je bila druga po veličinu u Americi, a danas ova značajna građevina izgleda potpuno zapušteno.

7. Stounhendž

Stounhendž je građevina iz neolite i bronzanog doba, a nalazi se u Engleskom okrugu Biltšir. Ovaj praistorijski spomenik je deo UNESKO-ove liste Zaštićene baštine.

Međutim, u stvarnosti Stounhendž sada izgleda ovako:

8. Opera u Sidneju

Zaštitni znak Sidneja svakako je zgrada Opere. Moderna građevina je i jedan od simbola cele Australije, a svojevremeno ju je otvorila Kraljica Elizabeta II. Prelep pogled i voda oko zgrade ipak u stvarnosti su malo drugačiji:

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *