Vasilije OStroski

RODIO SE NA DANAŠNJI DAN KAO STOJAN, DANAS NJEMU DOLAZE BOLESNI DA OZDRAVE, A O NJEGOVIM ČUDIMA SVEDOČE MNOGI: Telo Vasilija Ostroškog netaknuto je vekovima!

Sveti Vasilije Ostroški, rodio se na današnji dan 1610. godine kao Stojan Jovanović u selu Mrkonjići u Popovo polju.

Vasilije se zaredio u samostanu Uspenja Presvete Bogorodice. Izabran je i posvećen za episkopa zahumskog i skenderijskog sa katedrom u samostanu Tvrdoš kod Trebinja.

Kada su Turci razorili Tvrdoš, Vasilije se preselio u samostan Ostrog u Crnoj Gori, u blizini današnjeg Danilovgrada.

Njegove čudotvorne moći i njegov grob opstali su usprkos burnim vremenima. U pravoslavnom svetu Sveti Vasilije Ostroški je veliki čudotvorac čija su čudotvorna dela poznata i izvan granica Srpske Pravoslavne Crkve.

Njegovo sveto telo u celosti počiva u ostroškoj isposnici, nepodložno zakonu truljenja, već više od trista godina. Crkvica u kojoj leže mošti Ostroškog Sveca ispunjena je prijatnim mirisom, koji zadivljuje svakog poklonika.

Činjenica nertaspadnutosti tela ovog velikog svetitelja, predstavlja fenomen za sebe, koji hrišćani nazivaju čudom.

Taj fenomen objašnjavaju svetim životom Ostroškog Sveca. A život Svetog Vasilija bio je zaista život u Bogu, život sazdan po Hristu.

I danas je ostroška isposnica, svojevrsna banja isceljenja, u kojoj mnogi bolesni, hromi, zgrčeni i umobolni nalaze milost Božju i odakle svojim domovima odlaze zdravi i dušom i telom. Ne mogu se izbrojati razna čudesa, za koja se veruje da je zaslužan upravo Sveti Vasilije.

Bez obzira jesu li pravoslavci, katolici, muslimani ili protestanti, utehu pred svečevim moćima traže svi.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *