Letovanje

RAČUNICA ZA TURISTE Uporedili smo cene hrane i pića u Grčkoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori i evo gde je NAJPOVOLJNIJE

Prilikom odabira mesta za letovanje najviše pažnje se obraća na troškove koji će otići na smeštaj u datom mestu, ali i na troškove koje će odneti hrana i boravak u stranoj zemlji.

Budući da se prema rečima Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) u ceni semštaja od početka sezone ništa nije promenilo, ukoliko se sad odlučite da letujete u Grčkoj moraćete da izdvojite više novca nego prošle godine. Ipak, ukoliko se odlučite za hrvatsko primorje, biće dovoljna ista količina novca kao i prošle godine, dok je apartmanski smeštaj u Crnoj Gori najpristupačniji.

Ako u toku odmora želite da sami sebi spremate hranu morate imati na umu cenu namirnica. Lokalci u ove tri zemlje navode da je bolje kupovati u velikim marketima, nego malim loklanim prodavnicama jer su cene u velikim “skoro pa kao kod nas”. Istraživali smo koje su cene namirnica u marketima poznatih turističkih destinacija.

Grčka

Kako je “Blic” već pisao letovanje u Grčkoj će sasvim sigurno koštati skuplje jer su vlasnici apartmana ovog leta podigli cene u proseku za 10 odsto u odnosu na prošlu godinu, a takođe od 1. januara uvedeno je i plaćanje boravišne takse. Uprkos tome, interesovanje turista se ne smanjuje pa su svi kapaciteti smeštaja uvek popunjeni. Naročito u septembru.

Cene u restoranima i kafićima su slične kao i prethodne dve godine pa tako čuveni giros košta od 2.00 do 3.50 evra, giros porcija 5-8 evra, a suvlaki 2.00-2.50 evra. Za obrok sa pićem u jeftinijim restoranima četvoročlana porodica treba da izdvoji od 40 do 50 evra, dok u onim skupljim obrok košta od 30 do 40 evra po osobi. Takođe, cene u marketima su nešto veće nego na drugim popularnim letovalištima srpskih turista:

Cene osnovnih namirnica (u evrima)

hleb (0.8)

meso (kg) – (4.82)

paradajz (kg) – (1.3)

tikvice (kg) – (0.75)

mleko (l) – (1.15)

jogurt (l) – (2.5)

viršle (1.21)

sir feta (kg) – (5.2)

sok (1l) – (2)

sladoled (porodični) – (5)

Dakle, za jedan lagani letnji ručak za četvoro bilo bi dobro izdvojiti oko 20 evra.

Hrvatska

Većina apartmana i drugih oblika smeštaja bila je popunjena u toku juna, a je takav slučaj je i sa avgustom, a njihova cena u jeku sezone kreće se od 60 do 80 evra po danu.

Kada je u pitanju hrana, došlo je do promena cena u odnosu na prethodnu godinu pa je za voće potrebno izdvojiti malo više novca nego pre, međutim, postoje nedeljne akcije u velikim marketima gde je cena voća niža.

Svi turisti koji bi voleli da obeduju u restoranima moraće da za picu izdvoje između 5.4 i 8 evra, dok za obrok salate oko 6.5 evra, deserti do 4 do 8 evra, pa četvoričlana porodica za ručak ili večeru u jeftinijem restoranu treba da izdvoji minimum 50 evra.

hleb (0.8)

meso (kg) – (4.82)

paradajz (kg) – (0.7)

tikvice (kg) – (0.61)

mleko (l) – (0.91)

jogurt (l) – (2)

viršle (0.53)

sir feta (kg) – (4.5)

sok (1l) – (1.47)

sladoled (porodični) – (3.9)

Za spremanje ručka neophodno je najmanje 15 evra.

Crna Gora

Cene smeštaja u Crnoj Gori povoljnije su u odnosu na Grčku i Hravtsku, a njihova visina se nije mnogo promenila u odnosu na prošlu godinu tako da se cene apartmana kreću od 20 do 50 evra po danu u zavisnosti o kom dobu u sezoni se radi i o kojoj lokaciji.

Namirnice nisu znatno skuplje nego u Srbiji, posebno što se u velikim marketima mogu pronaći proizvodi srpske proizvodnje čija cena nije preterano viša nego na našem tržištu.

Kako bi jedna četvoročlana porodica ručala u restoranu neophodno je izdvojiti od 40 evra pa naviše.

hleb (1)

meso (kg) – (3.9)

paradajz (kg) – (0.75)

tikvice (kg) – (0.75)

mleko (l) – (0.75)

jogurt (l) – (1)

viršle (1.19)

sir feta (kg) – (3.5)

sok (1l) – (0.9)

sladoled (porodični) – (2.85)

Za ručak koji biste sami napravili prilikom letovanja na crnogorskom primorju potrebna je relativno ista svota novca kao i na Hrvatskom.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *