Druga sansa ljubavi

PSIHOLOGIJA: DA LI DATI LJUBAVI DRUGU ŠANSU?

Razmišljanje o obnovi veze s nekom bivšom ljubavi je situacija s kojom se mnogi od nas suočavaju.

Saznajte kada se isplati po drugi put investirati u osećanje, a kada je bolje to ne učiniti. A da li ima istine u izreci „podgrejana ljubav je kao podgrejana sarma“ zavisi od toga koliko vam je stalo do partnera i umete li uspešno da se izborite sa senkama iz prošlosti.

ZA Probati još jednom…

Razlozi za obnovu veze:

U dugačkoj vezi se između dvoje ljudi razvija posebna bliskost. Partneri se međusobno dobro poznaju i razumeju pa često nisu potrebne ni reči da bi znali kako se druga osoba oseća. Od takvog osećanja bliskosti i sigurnosti nismo spremni olako da odustanemo. Da bi jednom prekinuta veza ponovno profunkcionisala ipak je potrebno uložiti mnogo vremena i živaca, a najvažnije je da se nekadašnji partneri iznova zaljube. Povratak nekadašnjem partneru uglavnom nije korak na koji se odlučuju osobe koje nisu spremne uložiti trud u potragu za novom ljubavi. To je najčešće znak da je reč o osobi koju karakteriše istrajnost i koja ne odustaje tako lako.

Kada bi obnovljena veza mogla da uspe:

Pre nego što počnete da razmišljate o obnovi nekadašnje ljubavne veze, trebalo bi da pomno razmotrite razloge koji su doveli do prekida. Da li ste vi i vaš nekadašnji partner u suštini dve potpuno različite osobe, koje se doduše međusobno privlače, ali zapravo nemaju previše toga zajedničkog? Ili je pak do prekida došlo zbog nevere, spoljnih okolnosti ili žestoke svađe? Ako je tako, reč je o razlozima s kojima ste u međuvremenu mogli izaći na kraj i koje ste možda već i oprostili. U takvim se situacijama novi početak zaista može isplatiti.

Kako to zapravo funkcioniše:

Značajan korak u pravom smeru predstavlja ozbiljan, otvoren i smiren razgovor. Samo ako se oba partnera slažu oko toga zašto je došlo do prekida, biće moguće kod novog početka postupiti na bolji način. Druga je važna stvar opraštanje. Ako partneru potajno i dalje zamerate njegove greške, na nivou emocija još niste spremni za novi početak. Osoba koja je napravila grešku, s drge strane, mora dobiti priliku da objasni svoj postupak i da iskreno zamoli za oproštaj.

U načelu vredi sledeće: ako ste prilikom prekida slušali isključivo svoju glavu, sada bi nužno trebalo da date reč srcu.

PROTIV …ili zauvek odustati?

Razlozi protiv obnove veze:

Ponovno upuštanje u vezu s nekadašnjim partnerom sa sobom nosi opasnost od toga da po drugi put budemo povređeni. Ako su rane iz prve veze preduboke, nećemo imati snage da se suočimo i izađemona kraj s tim rizikom.

Ponekad je potrebno jednostavno biti realističan: uveravanja da će ovog puta sve biti drugačije, često su samo olako data obećanja. Promena karaktera za 180 stepeni je, naime, teško moguća.

Kada novi pokušaj verovatno neće uspeti:

Ako je jedini razlog za obnavljanje veze s bivšim partnerom strah od samoće, šanse za uspešan novi početak su izuzetno male.

Obnavljanje veze nije dobra zamisao ni kada je jedan od partnera bio povređen do te mere da ne može da oprosti, čak ni ako to želi.

Ako se partneri nisu uspeli da slože oko toga u čemu je bio problem za vreme prve veze, ni od drugog pokušaja neće biti ništa. Osobe koje tvrdoglavo istrajaju u svojim stavovima i ne žele učiniti kompromis za dobrobit veze, nisu spremne za novi početak.

Možda je do prekida došlo zato što je jednoj od osoba bilo stvarno toga da se neprekidno prilagođava drugoj? Ukoliko ona voli sport i boravak u prirodi, dok je njemu draže da provodi večeri ispred televizora, prekid predstavlja ispravnu odluku. Postoje li nepremostive razlike, ni snažna fizička privlačnost neće biti dovoljna za uspeh.

Kako najbolje odustati od drugog pokušaja?

Pomisao na to da se od nečega ili nekoga zauvek rastajemo često u nama izaziva strah. Odustajanje mora biti svesna odluka. Ako ste u stanju da je donesete, već ste učinili veliki korak prema okretanju u drugom smeru i ostavljanju bivše veze iza vas. Najbolje je da sebi detaljno predstavite sve što vas čeka u budućnosti i razmislite o tome koliko toga dobrog će vam doneti činjenica da ste opet slobodni.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *