Sa majkom na veceri

PRIČA KOJA ĆE VAS ZAMISLITI: Odveo majku na večeru, a nije znao da je posljednja

Prisjećanje nepoznatog autora na posljednji susret s pokojnom majkom na Fejsbuk stranici “Love What Matters” u nešto više od 24 sata prikupilo je 27 hiljada lajkova i podijeljena je gotovo 20 hiljada puta. Njegovu priču pročitajte u nastavku

“Nakon 21 godine braka, moja supruga željela je da na večeru i u bioskop odvedem drugu ženu. Rekla mi je: ‘Volim te, ali znam da te ta druga žena voli i da bi voljela provede vrijeme s tobom”.

Ta druga žena s kojom je moja supruga željela da provedem veče bila je moja majka, koja je bila udovica posljednjih 19 godina, ali zbog posla i obaveza oko troje djece mogao sam da je viđam tek povremeno.

Te večeri sam je nazvao da je pozovem na večeru i u bioskop.

‘Šta nije u redu, jesi li dobro?’, pitala me je. Moja majka je tip žene koji misli da su kasni telefonski pozivi ili iznenađenja znak loših vijesti.

‘Mislio sam da bi bilo lijepo da provedem neko vrijeme s tobom’, odgovorio sam. ‘Samo nas dvoje’.

Razmišljala je o tome jedan trenutak, a onda odgovorila: ‘Jako bih to voljela’.

Tog petka nakon posla, dok sam se vozio do nje, bio sam malo nervozan. Kad sam došao do kuće, primijetio sam da je i ona nervozna zbog našeg sastanka. Čekala je iza vrata s kaputom na sebi. Ukovrdžala je kosu i obukla haljinu koju je nosila na posljednjoj proslavi svoje godišnjice braka. Nasmiješila se, a lice joj je izgledalo poput anđeoskog.

‘Rekla sam prijateljima da ću izaći sa svojim sinom a oni su bili zadivljeni’, rekla je dok je ulazila u auto. ‘Jedva čekaju da čuju sve o našem izlasku‘.

Otišli smo u restoran koji nije bio elegantan, ali je bio lijep i prijatan. Moja majka me uhvatila za ruku kao da je prva dama. Nakon što smo sjeli, morao sam da joj pročitam jelovnik. Ona je mogla da vidi samo krupna slova. Kad sam došao do pola popisa predjela, podigao sam pogled, a majka je sjedjela i gledala u mene. Na licu je imala nostalgičan smiješak. ‘Ja sam tebi čitala jelovnik dok si bio mali’, rekla je. ‘Onda je vrijeme da se opustiš i dopustiš mi da ti vratim uslugu’, odgovorio sam.

Tokom večere imali smo prijatan razgovor, ni o čemu posebnom, pričali smo o stvarima koje su nam se dogodile u posljednje vrijeme. Pričali smo toliko dugo da smo propustili film. Kad smo došli do njene kuće, rekla mi je: ‘Izaći ću opet s tobom, ali samo ako mi dopustiš da ja pozovem tebe’. Pristao sam.

‘Kakva je bila večera?’, pitala me supruga kad sam došao kući.

‘Jako lijepa. Mnogo više nego što sam očekivao’, odgovorio sam.

Nekoliko dana kasnije, moja majka umrla je od snažnog srčanog udara. To se dogodilo toliko iznenada da nisam mogao da učinim ništa za nju. Nakon nekog vremena dobio sam koverat s računom iz istog restorana u kojem sam bio s majkom. Uz njega je bila poruka: ‘Platila sam ovaj račun unaprijed. Nisam bila sigurna hoću li biti tamo, ali platila sam večeru za dvoje, za tebe i tvoju suprugu. Ne možeš da zamisliš koliko mi je značila ona večera. Volim te, sine”.

U tom trenutku shvatio sam koliko je važno reći “Volim te” na vrijeme i posvetiti voljenima vrijeme koje zaslužuju. Ništa u životu nije važnije od porodice. Dajte joj vrijeme koje zaslužuje, jer to ne može da se odložiti za neko drugo vrijeme“, napisao je nepoznati muškarac.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *