Prepoznajte na vreme: Simptomi koji otkrivaju najčešće polne bolesti

Polne bolesti su najčešće među populacijom u reproduktivnom periodu, a poseban rizik od oboljevanja nosi upražnjavanje nezaštićenih seksualnih odnosa. Prednjače infekcije kondilomima i hlamidijom, ali nisu retki ni herpes, hepatitis B, kao i one teže, poput gonoreje i sifilisa.

Sa pojavom prvih simptoma neophodno je potražiti stručnu pomoć kako bi se uradile neophodne analize i ne uzimati lekove na svoju ruku, jer pogrešna terapija samo odmaže i pogoršava problem. Srećom većina polno prenosivih bolesti je izlečiva ali nažalost za neke od njih, kao što su virusne, HIV ili hepatitis medicina još nema leka.

Evo šta ih karakteriše.

Kondilome, odnosno genitalne bradavice, uzrokuju humani papiloma virusi. Osim u genitalnoj regiji i preponama znaju da se pojave čak i na ustima. Nekada ne daju nikakve simptome, a kada se ispolje onda su to obično svrab i osećaj peckanja na koži.

Hlamidiju izaziva bakterija hlamydia trachomatis, veoma teško se otkriva jer u početku ne pravi nikakve tegobe a kad uznapreduje izaziva bol. Kod žena u donjem stomaku, prilikom mokrenja i seksualnog odnosa, a kod muškaraca u testisima. Takođe i iscedak iz polnih organa i kod žena i kod muškaraca može biti jedan od simptoma.

Uzročnik genitalnog herpesa jeste virus koji u telo ulazi kroz male pukotine na koži i sluzokoži. U nekim slučajevima simptomi prođu potpuno neopaženo ali znaju da budu i prilično drastični u vidu bolnih plikova i rana na genitalijama i oko anusa.

Hepatitis je u stvari bolest jetre, a ono što mi kolokvijalno nazivamo hepatitisom uzrokuju virusi A, B ili C. Virus B se prenosi seksualnim putem, kontaktom sa krvlju obolelog, sa zaražene majke na dete u trudnoći i tokom porođaja.

Gonoreju, poznatiju kao triper, uzrokuje bakterija gonokok. I ona može da bude sa blagim ili neprimetnim ali i vrlo neprijatnim simptomima kao što su osećaj pečenja prilikom mokrenja, žućkasti iscedak iz polnih organa, te krvarenje iz vagine kod žena, a bol i otoci na testisima kod muškaraca.

Sifilis izaziva bakterija treponema pallidum. U organizam dospeva kroz sitna oštećenja na koži ili sluzokoži. Sifilis se obično prenosi nezaštićenim seksualnim odnosom sa osobom u ranom stadijumu bolesti. Pošto je bakterija izazivač, osetljiva na toplotu i isušivanje ne može se preneti preko predmeta, odnosno kvake na vratima, pribora za jelo, WC šolje, plivanjem u bazenu.

HIV se prenosi polnim odnosom bez zaštite, preko sluznice vagine, vulve, rektuma, penisa i usta, zatim sa zaražene majke na dete i kontaktom sa krvlju obolelog.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *