Deckomali

PREPOZNAJETE LI GA? Ovaj povučeni i ZLOSTAVLJANI dečak je sada NA KROVU SVETA. Evo kako je tamo stigao

Povučeni dečak koji je voleo da čita naučnu fantastiku prešao je veliki put. Iako je u detinjstvu bio pomalo nespretan, a u školi zlostavljan, on je danas jedan od najuspešnijih biznismena, inovatora i revolucionara na polju tehnologije u svetu.

Ilon Mask je juče uspešno lansirao u orbitu raketu “Falkon hevi”, u kojoj je bio ukrcan i jedan blještavo crveni “Tesla roadster”.

Ovaj događaj će ostati zabeležen u istoriji iz više razloga – osim što se po prvi put jedan automobil našao u svemiru, ova raketa će omogućiti nošenje težih tereta u svemir i, potencijalno, ljudskih posada na Mesec i Mars. “Falkon hevi” može da ponese 64 tone tereta, što je više od “boinga 737”, sve sa putnicima, osobljem, teretom i gorivom.

Upoznajte Ilona Maska – od povučenog dečaka do ekscentričnog biznismena
Ilon Mask je rođen u Pretoriji, u Južnoj Africi. Kao dečak je bio pomalo nespretan, ali je voleo da čita. Mask kaže da je zavisnik od knjiga i da je kao tinejdžer ponekad čitao dva romana dnevno. Naročito su ga zanimali kompjuteri i naučna fantastika.

Ilonov otac je psihički zlostavljao decu, a u školi je dečak bio fizički zlostavljan, zbog čega je otišao u Ameriku. Mask uvek ističe da prima mnogo podrške od svoje majke Mej, koja je senior model i nutricionista. Ilon je majci zahvalan što ga je naučila važnosti stvaranja sopstvenih prilika.

Jednom prilikom su ga u školi deca gurnula niz betonsko stepenište, a jednom su ga toliko prebili da je primljen u bolnicu.

Posle samo dva dana na elitnom Univerzitetu Stenford prekinuo je studije fizike kako bi osnovao firmu. Četiri godine kasnije prodao ju je za 19 miliona evra. Osnovao je kompaniju za plaćanje posredstvom interneta iz koje se kasnije razvio “Pejpal”. Akcije u preduzeću prodao je 2000. za 150 miliona dolara.

Mask je danas osnivač i izvršni direktor aeronautičke kompanije “Spejs X”, koosnivač, izvršni direktor i dizajner proizvoda u kompaniji “Tesla motors”, i predsednik Solarnog grada. Takođe je osnivač kompanije “SpejsX”, i suosnivač kompanija “PejPal”, “Tesla motors” i “Zip2”.

Napravio je i najveću litijum-jonsku bateriju u svetu i smestio je u Australiju. Mask takođe želi da revolucionarno izmeni transport. Osmislio je futuristički super-brzi transportni sistem poznat pod nazivom “Hajperlup”, a njegova kompanija “Boring” radi na razvoju sistema tunela za transport brzinom od 1.200 km/h.

Od 2010. do 2016. Mask se dva puta venčao britanskom glumicom Talulom Rajli. Oba puta su se razveli, a njegovo petoro dece – sve sinovi – je iz prvog braka sa Džastin Mask.

Donedavno je bio u vezi sa glumicom Amber Herd, a spekuliše se da se i dalje zabavljaju.

Prvu kuću u uglednoj četvrti Los Anđelesa Bel Er platio je 15 miliona evra. Danas poseduje još četiri vile u komšiluku, a jedna od njih će biti pretvorena u privatnu školu, u kojoj će nastavu pohađati njegovih pet sinova zajedno sa decom prijatelja.

Gostujući u seriji “Veliki prasak” (The Big Bang Theory), Mask je pokazao smisao za humor dok je glumio samog sebe kako pere sudove u narodnoj kuhinji.

U Holivudu je javna tajna da je Mask poslužio autorima scenarija filma “Ajronmen” kao uzor za lik superbogatog, ekscentričnog genija Tonija Starka. U drugom delu Mask je čak gostovao, a zauzvrat su mogli da snimaju u jednoj od Teslinih fabrika automobila.

Maskova kompanija “Spejs X” juče je uspešno lanisrala raketu “falkon hevi” koja je u svemir odnela “Teslin” automobil. U pitanju je prvi ovakav poduhvat u istoriji, a posebno je značajan jer su se dve komponente uspešno vratile na Zemlju što predstavlja prekretnicu u raketnoj industriji i može poslužiti za razvoj superbrzih letova na našoj planeti.

Dok je bio na koledžu izveo je eksperiment u kome je mesec dana trošio za hranu samo jedan dolar dnevno. Tada je uglavnom živeo od rezanaca, a da bi sprečio nedostatak vitamina C, dodavao je crvenu papriku.

Ilon Mask danas se smatra jednim od najuspešnijih biznismena na svetu.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *