Poljubac smrti

“POLJUBAC SMRTI” ovo su faktori koji nagoveštavaju razvod!

Preispitaj svoj brak…

Iako niko ne može nesporno da tvrdi da će se neki brak najverovatnije raspasti, sociolozi relativno uspešno predviđaju takav ishod.

Kažu da takvi parovi dele određene karakteristike, na primer, način na koji se svađaju ili opisuju svoj odnos, ali i nivo obrazovanja i poslovni status.
Ovih osam faktora mogu da nagoveste razvoda braka!

Venčali ste se kao tinejdžeri ili posle 32. godine

Istraživanja pokazuju da se parovi koji su se venčali kao tinejdžeri ili posle 32. godine života češće razvode nego oni koji su se venčali u 20-tim ili početkom 30-tih godina.
– Verovatno najbolje vreme za sklapanje braka jesu kasne 20-te godine – kaže Nikolas Volfinger, profesor Univerziteta Jute.

Suprug vam ne radi puno radno vreme

Istraživanje Univerziteta Harvard, objavljeno 2016. godine, pokazuje da se 3,3 odsto brakova sklopljenih 1975. godine, a kod kojih suprug nije radio puno radno vreme, već sledeće godine završilo razvodom, dok je kod parova u kojima je muž radio osam sati taj procenat iznosio 2,5 odsto.

Niste završili srednju školu

Izgledi za razvod braka manji su kod obrazovanijih ljudi, tvrde naučnici. Više od polovine brakova sklopljenih između partnera koji nisu završili srednju školu završilo se razvodom, dok je procenat razvoda kod supružnika koji su završili fakultet iznosio oko 30 odsto, dokazala je američka studija objavljena 1979. godine.

Naučnici pretpostavljaju da je razlog u činjenici da niže obrazovanje podrazumeva i niža primanja, a samim tim i stresniji život.

Nipodaštavate bračnog druga

Džon Gotman, psiholog Univerziteta u Vašingtonu i osnivač Instituta “Gotman”, definisao je osobine koje sa zastrašujućom tačnošću predviđaju razvod i koje naziva “četiri jahača apokalipse”:

1. Nipodaštavanje: smatrate da je partner manje vredan od vas (Gotman ovakvo ponašanje u vezi naziva “poljupcem smrti”)
2. Kritikovanje: određeno ponašanje tumačite kao partnerovu karakternu osobinu
3. Zauzimanje odbrambenog stava: glumite žrtvu u problematičnim situacijama
4. Podižete zid: odbijate razgovor

Na početku braka ispoljavate preteranu naklonost

Naravno da nije dobro ako se na početku braka uopšte ne ljubite i ne grlite, ali ako u tome toliko preterujete da okolina mora da vas razdvaja, to takođe može biti problematično.

Psiholog Ted Hjuston pratio je 168 bračnih parova tokom 13 godina i došao do zanimljivog saznanja.

– Parovi koji su se razveli posle sedam ili više godina braka ispoljavali su tri puta veću uzajamnu naklonost na početku zajedničkog života nego parovi koji su sačuvali brak – navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu “Interpersonal Relation and Group Processes” iz 2001. godine.

Svakodnevno se borite sa stresom

Svakodnevni stres često stoji iza odluke za razvod braka, pokazuju istraživanja. Naizgled trivijalna iskustva, kao što su zaboravljeni sastanak ili kašnjenje na autobus, mogu da izazovu tenziju između supružnika.

Autori studije iz 2007, objavljene u časopisu “Journal of Social and Personal Relationships”, navode da nagomilavanje svakodnevnog stresa češće dovodi do razvoda nego zaljubljivanje u drugu osobu, nasilno ponašanje partnera, pa čak i značajni događaji koji su uzrokovali promenu u privatnom životu.

Povlačenje u konfliktu

Da li se povlačite i odbijate komunikaciju ukoliko partner pokušava da razgovara s vama? Istraživanje objavljeno 2013. godine u časopisu “Journal of Marriage and Family” pokazuje da se češće razvode brakovi u kojima se muževi “povlače” u slučaju svađe.

Istraživanje iz 2014. navodi na zaključak da parovi kod kojih jedan partner vrši pritisak na drugog, dok se drugi povlači, manje srećni u vezama.

Opisujete brak na negativan način

Džon Gotman i njegove kolege sa Univerziteta Vašingtona pitali su 2000. godine bračne parove o različitim aspektima njihove veze. Ispostavilo se da određeni pokazatelji nagoveštavaju čvršći, odnosno slabiji brak, a to su:

1. Izražavanje uzajamne naklonosti
2. Ukazivanje na zajedništvo
3. Pričljivost (Koliko se partner upušta u analizu onoga što kaže onaj drugi)
4. Negativnost
5. Razočaranje u braku
6. U kojoj meri supružnici opisuju brak kao haotičan

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *