Koka kola

Pet stvari koje niste znali o Coca-Coli

Istorija najpoznatijeg osvežavajućeg pića na svetu, priča je o posebnim trenucima u više od jednog veka dugoj istoriji. Razvoj Coca-Cola brenda dug je 132 godine od jedinstvenog recepta dr Pembertona u Atlanti preko unikatnih reklama gospodina Kandlersa i viziji koje su Coca-Cola napitak učinili najprisutnijim proizvodom širom sveta.

Dan za danom, Coca-Cola je jačala svoju poziciju najpoznatijeg svetskog bezalkoholnog napitka, i postala inspiracija mnogih umetnika i simbol pop kulture.

Sigurni smo da o Coca-Cola ukusu sve znate, a da li ste znali i ovih 5 zanimljivih činjenica o najpopularnijem osvežavajućem napitku na svetu.

1. Coca Cola je prvobitno bila lek

Coca-Cola je izmišljena u maju 1886. godine u Atlanti u Džordžiji i prvo je prodavana u apoteci Jacob‘s za pet centi po čaši.

2. Gde se čuva tajni recept za Coca-Cola napitak?

Tajni recept za Coca-Cola napitak godinama se čuva u specijalnom trezoru u muzeju World of Coca-Cola u Sjedinjenim Američkim Državama. Recept zna samo nekoliko ljudi.

3. Kako je nastala čuvena Coca-Cola konturna boca?

The Root Glass Company iz Indijane. Ova kompanija je 1915. godine dizajnirala ikoničnu konturnu Coca-Cola bocu. Konturna boca je smišljena kako bi pomogla da se Coca-Cola ističe među drugim napicima tog vremena. Kako je Coca-Cola boca postala tako ikonična i koje je umetnike inspirisala, pročtajte ovde.

4. Jedan od najčuvenijih NBA superstarova bio je vlasnik Coca-Cola punionice.

5. Coca-Cola je veliki prodor u Evropu imala zahvaljujući Olimpijskim igrama u Amsterdamu 1928.godine.

Tada se u plivanju sa dve zlatne medalje istakao Džoni Vajsmiler, poznat po glavnoj ulozi u filmu “Tarzan”, dok su organizaciji Olimpijskih igara prvi put sponzorstvima pomogle i komercijalne firme, kao što je Coca-Cola.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *