Ovu devojčicu su kidnapovali i držali zatvorenu kao robinju paklenih 18 godina. Nećete poverovati kako ona danas izgleda i šta radi posle skoro 2 decenije zlostavljanja i trauma…

10. juna 1991. godine mlada Džejsi Li Dugald krenula je do autobuske stanice kako bi otišla u školu. Ugledala je auto koji joj se približava i pomislila da će je samo pitati za pravac, ali ju je tada Filip Garido kidnapovao.

U narednih 18 godina Džejsi je živela kao talac i rodila dve devojčice. Kada je pronađena i oslobođena, policija je ostala šokirana uslovima u kojima je živela.

Džejsi i njena porodica preselili su se u mesto po imenu Jezero Taho, jer je to bila manja i sigurnija zajednica.

Džejsi je rođena 2. maja 1980. godine. Bila je veoma bliska sa svojom majkom Teri Probin i mlađom sestrom. Taj dan je spremila sendvič sa kikiriki puterom i želeom za školu. Nosila svoju omiljenu majicu i prsten sa leptirima, koji joj je poklonila majka. Džejsi se seća da je bila upucana pištoljem za omamljivanje pre nego što je kidnapovana.

O njenoj otmici pisali su sve velike novine u regionu.

Karl Probin, njen očuh, video je otmicu od kuće. Primetio je kako žena izlazi iz auta i prisiljava devojčicu da uđe. Probin je pokušao da ih juri biciklom, ali ih nije stigao. “Znala sam da je tamo negde. Nisam mogla da je pustim. Srce mi je bilo slomljeno i niko ga ne bi ispunio kao ona. Zato sam morala da izdržim”, objašnjava Teri.

Par Garido odveo je Džejsi u svoju kuću u Antiohu, u Kaliforniji. Živeli su na dva sata udaljenosti od Džejsinog doma.

Ovo je snimak iz vazduha na šupu u kojoj je živela Džejsi sa svoje dve ćerke. Garido je neprestano zlostavljao Džejsi. Rodila je dve devojčice, jednu 1994. a drugu 1997. godine, za vreme zatočeništva.

Neprestano se pitala da li je njena majka zaboravila na nju.

Džejsi se brinula da će zaboraviti kako joj izgleda majka i pitala se da li je ona traži. Ipak, pokušala je da ulepša svojim devojčicama detinjstvo. Napravila je malu školu za dvoje devojčice gde se igrala sa njima i učila ih.

Devojčicama je bilo zabranjeno da je zovu “mama”

Njene ćerke morale su da zovu “mama” samo Džojs, Garidovu ženu. Ipak, i povrh toga, Džejsi se trudila da im učini detinjstvo što lepšim. Pisala je u svojim dnevnicima o tome kako je maštala da postane veterinar i da se vozi velikim balonom. Džejsi je dala ime jednom pauku u svojoj sobi i često je udomljavala mačke i razne životinje koje je našla u blizini.

Filip Garido bio je i ranije optuživan za zlostavljanje

1974. godine Garido je zlostavljao jednu 14-godišnju devojčicu. Godinu dana pre toga oženio se prvom ženom, a pošto je bio nasilan u braku, žena je pokušala da pobegne, međutim, on ju je kidnapovao. 1976. godine je ponovo bio uhapšen zbog zlostavljanja. Tokom Džejsinog boravka kod njih, policajci su posetili Garidoa oko 60 puta. Dva policajca sa univerzitetskog kampusa u Kaliforniji primetili su nešto čudno kod Garidovog ponašanja. Bio je u pratnji dve ćerke. Nakon rutinske provere, primetili su da je on prestupnik, nakon čega su zvali njegovog činovnika za uslovnu slobodu.

Filip je poveo Nensi, Džejsi i dve devojčice na sastanak sa činovnikom za uslovnu slobodu

Policajac je razdvojio devojčice i Džejsi kako bi im proverio identitet. Prvo se Džejsi predstavila kao “Alisa”, jer joj je Filip zabranio da koristi svoje pravo ime. Džejsi je otkrila svoje pravo ime tako što ga je napisala na papir. Ovo je bio prvi znak slobode. “Svetlost se vratila… bilo je tako mračno sve vreme… ali se svetlost konačno vratila”, kaže Džejsi.

Na njenoj poternici pisalo je da je poslednji put viđena u 8.15 časova kako nestaje u starom sedanu sa dvoje ljudi u kolima. Jedna osoba je opisana kao 30-godišnja žena sa dugom tamnom kosom, koja ju je uvukla u kola. Devojčica je nosila roze kabanicu, belu majicu i roze pantalone sa belim patikama. Njen očuh, Karl Probin, bio je glavni osumnjičeni dugi niz godina, iako je mnogo puta prošao testiranje na poligrafu.

Džejsi i njene ćerke sada žive sa njenom majkom

“Sada mogu da prošetam do sledeće sobe i vidim svoju majku. Vau. Sada mogu sa drugaricama i da idem na plažu. Zaista je neverovatno”, kaže Džejsi o njenom novom životu.

A ovako Džejsi danas izgleda!

Dobila je svoju slobodu 26. avgusta 2009. godine. Napisala je knjigu o svom teškom iskušenju pod naslovom “Ukradeni život: Memoari”, a ove godine objavila je i drugu knjigu “Sloboda: Knjiga prvih”.

“Postoji život nakon teške tragedije. Život ne mora da se završi ako to ne želiš. Sve je u tome kako ti gledaš na to. Na neki način smatram da svako nosi svoj ključ sreće i da treba da ga ugrabi pre nego što ga neko drugi uzme”, kaže Džejsi. Ona se nada da će njene knjige pomoći ostalim žrtvama nasilja i dati im nadu.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *