Dopisivanje

Ovo kod nas viđate redovno: Onlajn bonton krije jednu VAŽNU stvar

Kako je sve više aplikacija, gadžeta, ajfona, ajpeda, tako je sve više onih koji malo-malo zure u ekran tražeći informacije, društvo, savet… I mada brzina čini svoje, i u tom virtuelnom svetu trebalo bi da važe pravila lepog ponašanja. A jedno od njih se posebno ističe.

Za početak, kada se dopisujete s nekim ili ostavljate javne komentare, trudite se da to činite kao kada biste razgovor vodili uživo. Dakle, pristojno, bez psovki, vređanja i ponižavanja. Ako u intimnijoj komunikaciji baš ne možete da izbegnete neki vulgarniji izraz, cenzurišite ga tako što ćete umesto pojedinih slova staviti zvezdice.

Ako se šalite, a onaj s kim se dopisujete vas ne poznaje najbolje, nije loše koristiti emotikone jer raznorazni smajlići često bolje dočaraju ono što želite da kažete, budući da pisana reč ume da deluje hladnije nego razgovor, a i sagovornik je može doživeti na toliko različitih načina.

Gledajte da uvek koristite dijakritičke znakove, to jest u dopisivanju se služite slovima č, ć, đ, š i ž. Trebaće vam koji sekund više, a rečenica će neuporedivo lepše izgledati, nego ako napišete „Juce sam posle skole otisla kod Djordja, pa kod bake na rucak, a stigla sam i kod frizera na sisanje.“

Ako biste da u dopisivanju nešto naglasite, možete staviti donju crtu: „Već sam ti rekla, Marija_nije_došla.“ Pisanje velikim slovima smatra se vikanjem, pa to izbegavajte.

P. S. Da vas velika slova koja kod nas viđate ne bi bunila, znajte da je to oprošteno kada su u pitanju naslovi u medijima jer, složićete se, važna informacija se mora istaći i naglasiti.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *