Najstrasnija babica

Ova priča je najbolji dokaz koliko IZGLED MOŽE DA PREVARI: Bila je mila i dobrodušna, a onda je otkriveno KOLIKI JE MONSTRUM

Babica iz viktorijanskog doba pretvarala se da je mila i požrtvovana, dok je ubijala stotine beba.

Ona je varala roditelje, kako bi joj dozvolili da se brine o njihovim novorođenim potomcima, ali je zapravo bila jedna od najplodnijih serijskih ubica, zabeleženih na tlu Velike Britanije.

Amelija Dajer je brutalno ubijala bebe izgladnjivanjem, drogiranjem i davljenjem, tokom trideset godina službe.

Dajerovoj, koja je bila iz Bristola, ali je putovala u Plejmaut i druga mesta širom Engleske da pokupi bebe, plaćale su nevenčane majke i bogate porodice da se brine o njihovom potomstvu, najčešće između današnjih 1.122 i 9.000 evra.

Godine 1869. počela je da postavlja oglase u lokalnim novinama da usvaja zdravu decu, mameći žrtve pominjanjem svog braka – što je bila laž, jer joj je muž umro iste godine – i “lepe kuće u provinciji”.

Aranžman je bio poznat kao “farma beba”.

U najvećem broju slučajeva su se roditelji, ostavivši ovakvim “farmerima” decu na negu, ponovo okupljali sa njima, kada su postali finansijski stabilni.

Kako god, u slučaju Dajerove, ona bi ih ubila i kada bi roditelji tražili svoje dete, ona bi im davala tuđe.

Ona je počela ubijanje svojih nevinih, bespomoćnih žrtava tako što im je davala preveliku dozu “kordiala”, koji je poznat i pod imenom “majčin prijatelj”.

Veruje se da je ubila više od trista beba, ali tačan broj nikada neće biti utvrđen.

Ubistva su prolazila nezapaženo, zbog visoke smrtnosti novorođenčadi tokom viktorijanskog doba, ali 1879. godine jedan doktor je postao sumnjičav zbog količine mrtve dece, koje je negovala Dajerova.

Ona je pritvorena zbog zanemarivanja – ne ubistva – i odslužila je šest meseci kazne u radničkom kampu – ali, kako je puštena, tako je nastavila sa svojim zločinima.

Ovoga puta je promenila metod ubistva i počela sa davljenjem, nastavljajući da daje oglase i prikuplja platu.

Shvatajući da ju je doktor prethodno otkrio, preskakala je prijavljivanje smrti i umesto toga, bacala je njihova beživotna tela u reke ili ih je sahranjivala.

Neki ljudi su tražili da im ubiju bebe nakon porađaja, zbog sramote bivanja samohranom majkom u tom vremenu, znajući da islednici neće biti u stanju da uoče razliku između gušenja i mrtvorođenčadi.

Dajerova se preselila kako bi izbegla da je ponovo uhapse i nekoliko puta je menjala identitet.

Selila se iz grada u grad, kako ne bi izazivala sumnju, čak je lažirala duševnu bolest kako bi bila primljena u odgovarajuću instituciju.

Godine 1896. ispustila je dva tela u Temzu, ali nije dobro izmerila kutije, što je rezultiralo time da ih je otkrio vozač šlepera.

U jednoj od njih bilo je telo jednogodišnje Helene Fraj, koja je imala belu traku oko vrata – ali je Dajerova zaboravila jednu važnu stvar.

Kutija je na sebi imala adresu Dajerove i njeno srednje ime.

Komšije su ispričale policiji da se Dajerova odselila, ali su unutar kuće pronašli smrad tela u fazi raspadanja, dečiju odeću i oglase koje je postavljala u razne novine širom Velike Britanije.

Policajci su pretražili Temzu i otkrili još šest tela, koja su oko vrata imala vezanu identičnu belu traku kao Helena Fraj.

– Znate da su moja po trakama oko vrata – cinično im je odbrusila.

Dana 22. maja 1896. godine sudilo joj se za ubistvo.

Pokušala je da se predstavi psihički nestabilnom, ali je osuđena u roku od šest minuta.

Iako se ne zna tačan broj njenih žrtava, veruje se da je ubijala šest beba dnevno.

Obešena je 10. juna 1896. godine u zatvoru “Njugejt”.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *