OTVORITE OČI KAD KUPUJETE HRANU Nije isto “upotrebljivo do” i “najbolje upotrebiti do”, a ovo su namirnice na koje se to NAJVIŠE ODNOSI

Nije svejedno da li na deklaraciji koja je na hrani piše da je proizvod “najbolje upotrebiti do” i “upotrebljivo do”. Razlika je i te kako velika i mora da se pravi, a porazno je što neznatni broj potrošača zaista zna šta ona predstavlja.

Drastična razlika

U prvom slučaju, kada na proizvodu stoji oznaka “Najbolje upotrebiti do”, datum ukazuje do kada hrana zadržava očekivani kvalitet, ali je nakon toga je i dalje bezbedna da se koristi u ishrani.

U drugom slučaju “Upotrebljivo do” znači da je to datum do kojeg hrana može bezbedno da se koristi, a posle naznačenog datuma za rok trajanja ne bi je trebalo jesti.

– “Najbolje upotrebiti do”, zapravo je preporuka samog proizvođača i do tada taj prozivod ima najbolje performanse i zadržava kvalitet. Kada je reč o “upotrebljivo do”, od tog datuma koji je na oznaci, ne bi trebalo da ga koristimo u ishrani, jer nije za upotrebu, odnosno nije bezbedan – ukazuje Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Naročito obratiti pažnju na jaja, mleko, sireve, meso…

Naročito pažnja mora da se obrati kada “upotrebljiv do” stoji na hrani kao što su – mleko, meso, sirevi, riba, jaja.

Ako je suditi po proizvodima koje je inspekcija zbog isteklog roka trajanja povukla, posebno treba voditi računa prilikom kupovine osvežavajućih bezalkoholnih pića, brašna, začina i supa, alkohola, piva, džemova i zimnice, kao i čokoladnih i kakao proizvoda.

Prepakivanje začina

– Bilo je slučajeva da nakon isteka roka trajanja trgovci proizvođačima vrate začine, a da ih oni onda samo prepakuju i vrate nazad u prodaju. Takvi proizvodi, srećom nisu opasni po zdravlje ljudi, ali izgube na kvalitetu i ne spadaja u korektna ponašanja – ukazuje Goran Papović.

Ono što je opasno po zdravlje ljudi jeste pojava kod robe koja se meri, nakon isteka roka upotrebe, stavljaju se nove deklaracije kako bi ona mogla duže da se koristi i bude u prodaji.

Takođe, ono što se sporadično dešava jeste da se umesto roka trajanja ili datuma proizvodnje, na deklaraciji robe nalazi datum kada je

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *