zene brijanje

Obrijala sam lice i to je najgora stavar koju sam uradila IKADA

U nizu bizarnih tretmana kojima se žene podvrgavaju zbog lepote, možda najbizarniji, ali i sve popularniji, jeste trend brijanja lica ili dermaplaning.

Žakelin Kilikita, novinarka sajta Refinery29, odlučila je da proba ovaj popularni tretman i kako je objasnila to je najgora stvar koju je uradila za lepotu.

„Kao neko ko piše o lepoti i tretmenima za lepotu ideja besprekornog lica bez malja bila mi je jako privlačna. Nakon tretmana dermaplaninga na klinici za negu kože po mom izboru, moja temperamentna i flekama sklona kože bila je izazito crvena i bolna. Bilo je potrebno do 48 sati da neprijatan osećaj prođe.

Nakon što je osetljivost nestala, svidela mi se svilenkasta i glatka koža na kojoj više nije bilo „bebi dlaka“ za koje sam verovala da su razlog zbog kog moj puder nikada mogao lepo da se nanese. Mit da dlake rastu brže i da su tamnije kada se jednom obriju nije tačan, ali jesu bile drugačije. Tupi krajevi učinili su da dlake budu grube i bodljikave, a urasle dlake postale su rutina.

Nakon nekoliko meseci brijanja lica posebnim brijačem (skoro identičnom onom koji se koristi za dermaplaning), primetila sam da mi malje postaju čekinjaste i da se pod kožeom formiraju tamna mesta koje čak ni sa tri sloja korektora nisam mogla da pokrijem. Znala sam da je to pogrešan tretman za mene“.

Žaklin je kosultovala doktorku Anjali koja joj je rekla da taj tip tretmana nije za ljude koji imaju jake dlake ili pojačanu maljavost, i da bi takve osobe pre bi trebalo da se odluče za depilaciju ili još bolje, lasersko uklanjanje dlačica. Takođe, osobe koje su sklone upalama ili rozacei, ekcemima i psorijazi trebalo bi da izbegavaju ovu proceduru.

Kako se radi dermaplaning?

Reč je o tretemanu kojim se specijalnim brijačem pod uglom od 45 stepeni uklanjaju sitne dlačice sa površine lica, a ujedno se uklanjaju mrtve ćelije sa lica i to iz dubinskih slojeva kože.

Tretman navodno garantuje svežiji i blistaviji izgled kože, pa čak i podmlađivanje. Lica su navodno brijale i Elizabet Tejlor, Merilin Monro i Kleopatra.

Brijanje lica – pro i contra

Iskustvo koje je Žaklin imala sa dermaplaningom jedno je u nizu koje možete pronaći na internetu. Može se reći čak da je mrtva trka između onih koji tvrde da je u pitanju užasna procedura i onih koji kažu da je u pitanju najbolja stvar koju možete da priuštite svom licu.

Na primer, slavna kozmetičarka Kejt Somervil kaže da brije lice još od svojih dvadesetih godina i tvrdi da su rezultati sjajni, a sa njom se slaže i popularna vlogerka iz Dubaija Huda Katan. Doktor Majkl Prager dermaplaning upoređuje sa mikrodermoabrazijom, jer kako navodi, podstiče proizvodnju kolagena i zbog toga odlaže nastanak bora.

U nizu bizarnih tretmana kojima se žene podvrgavaju zbog lepote, možda najbizarniji, ali i sve popularniji, jeste trend brijanja lica ili dermaplaning. Žakelin Kilikita, novinarka sajta Refinery29, odlučila je da proba ovaj popularni tretman i kako je objasnila to je najgora stvar koju je uradila za lepotu. „Kao neko ko piše o lepoti i tretmenima za lepotu ideja besprekornog lica bez malja bila mi je jako privlačna. Nakon tretmana dermaplaninga na klinici za negu kože po mom izboru, moja temperamentna i flekama sklona kože bila je izazito crvena i bolna.
Bilo je potrebno do 48 sati da neprijatan osećaj prođe. Nakon što je osetljivost nestala, svidela mi se svilenkasta i glatka koža na kojoj više nije bilo „bebi dlaka“ za koje sam verovala da su razlog zbog kog moj puder nikada mogao lepo da se nanese. Mit da dlake rastu brže i da su tamnije kada se jednom obriju nije tačan, ali jesu bile drugačije. Tupi krajevi učinili su da dlake budu grube i bodljikave, a urasle dlake postale su rutina.
Nakon nekoliko meseci brijanja lica posebnim brijačem (skoro identičnom onom koji se koristi za dermaplaning), primetila sam da mi malje postaju čekinjaste i da se pod kožeom formiraju tamna mesta koje čak ni sa tri sloja korektora nisam mogla da pokrijem. Znala sam da je to pogrešan tretman za mene“. Žaklin je kosultovala doktorku Anjali koja joj je rekla da taj tip tretmana nije za ljude koji imaju jake dlake ili pojačanu maljavost, i da bi takve osobe pre bi trebalo da se odluče za depilaciju ili još bolje, lasersko uklanjanje dlačica.

Takođe, osobe koje su sklone upalama ili rozacei, ekcemima i psorijazi trebalo bi da izbegavaju ovu proceduru. Kako se radi dermaplaning? Reč je o tretemanu kojim se specijalnim brijačem pod uglom od 45 stepeni uklanjaju sitne dlačice sa površine lica, a ujedno se uklanjaju mrtve ćelije sa lica i to iz dubinskih slojeva kože. Tretman navodno garantuje svežiji i blistaviji izgled kože, pa čak i podmlađivanje. Lica su navodno brijale i Elizabet Tejlor, Merilin Monro i Kleopatra. Brijanje lica – pro i contra Iskustvo koje je Žaklin imala sa dermaplaningom jedno je u nizu koje možete pronaći na internetu. Može se reći čak da je mrtva trka između onih koji tvrde da je u pitanju užasna procedura i onih koji kažu da je u pitanju najbolja stvar koju možete da priuštite svom licu.

Na primer, slavna kozmetičarka Kejt Somervil kaže da brije lice još od svojih dvadesetih godina i tvrdi da su rezultati sjajni, a sa njom se slaže i popularna vlogerka iz Dubaija Huda Katan. Doktor Majkl Prager dermaplaning upoređuje sa mikrodermoabrazijom, jer kako navodi, podstiče proizvodnju kolagena i zbog toga odlaže nastanak bora. Načešće se kao dobra primer navode muškraci koji upravo zbog brijanja, imaju nežniju kožu, međutim zaboravlja se da je muška koža u proseku 15 odsto deblja od ženske. To nije i jedini kontra argument. Protivnici ove meteode tvrde da upravo ona pojačava bore, jer uklanjanjem dlaka sa lica koža je izloženija štetnom uticaju sunčevih zraka. Takođe, postoji mogućnost da se posečete ili ogrebete, a u krajnjoj liniji kome to zaista treba?

Načešće se kao dobra primer navode muškraci koji upravo zbog brijanja, imaju nežniju kožu, međutim zaboravlja se da je muška koža u proseku 15 odsto deblja od ženske.

To nije i jedini kontra argument. Protivnici ove meteode tvrde da upravo ona pojačava bore, jer uklanjanjem dlaka sa lica koža je izloženija štetnom uticaju sunčevih zraka. Takođe, postoji mogućnost da se posečete ili ogrebete, a u krajnjoj liniji kome to zaista treba?

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *