Svestenik

NAŠAO LJUBAVNICU, RODILA MU DETE, PA JE RASKOMADAO: Užasni zločin krvavog sveštenika koji je završio na ELEKTRIČNOJ STOLICI

Sveštenik Hans Šmit je nezakonito oženio svoju ljubavnicu, napravio joj dete, a potom je brutalno ubio i raskomadao njeno telo. Zbog tog zločina pogubljen je na električnoj stolici i do danas je jedini katolički sveštenik koji je pogubljen u Sjedinjenim Državama. Ispostavilo se, međutim, da je ubistvo zbog kojeg je uhvaćen bilo samo vrh ledenog brega.

Strast prema crkvi, ali i – klanju

Šmit je bio neobično dete. Rođen je u bavarskom gradu Ašafenburg 1881. i kao dete je provodio popodneva posmatrajući kako u lokalnoj klanici kolju krave i svinje. Takođe je bio obuzet katoličkim ritualima i igrao se sveštenika sa ručno napravljenim oltarom. Kad je imao 25 godina, 1904, zaredio se i sledeće četiri godine je proveo bogoslužeći.

Šmit je 1908. prebačen u crkvu Sv. Bonifacija na Menhetnu, zajedno sa mladom austrijskom kućepaziteljicom Anom Omjuler. Šmit i Omjuler su otpočeli ljubavnu aferu i tajno su se venčali 26. februara 1913. Tajno – jer je katoličkim sveštenicima zabranjen brak.

Šmit je tada imao 31, a Omjuler 21 godinu. Kad mu je rekla da je trudna, on je znao da su mu sveštenički dani odbrojani i da će pući bruka u javnosti. Iste godine, 2. septembra, Šmit je prerezao grkljan ljubavnici mesarskim nožem dugim 30 centimetara, a potom je odrezao njenu glavu i presekao telo na pola testerom. Delove je stavio u jastučnice, opteretio kamenjem i bacio u reku Hadson.

Propao mu krvav plan

Tri dana kasnije, dvoje dece sa druge strane reke pronašlo je torzo žene. Nekoliko kilometara niže, u Nju Džersiju, nađen je gornji deo tela Ane Omjuler. Autopsijom je otkriveno da se porodila pre nego što je ubijena.

Na jastučnici u kojoj je nađen deo tela nesrećne devojke bio je izvezen karakteristični porodični monogram, što je policiju dovelo do stana Ane Omjuler. Vlasnik stana im je rekao da je Hans Šmit iznajmio objekat za svoju rođaku pre dve nedelje. Policija je u stanu zatekla krvavu scenu, sa zidovima i podom prekrivenim krvlju, uprkos tragovima čišćenja.

Šmit je za svega nekoliko minuta ispitivanja priznao zločin, tvrdeći da je voleo Anu, ali da “žrtve treba da se podnose u krvi”.

Krvavi sveštenik ubijao i ranije?

Suđenje je počelo 7. decembra 1913. Odbrana se pozivala na to da je Šmit izgubio razum, ali nije joj uspelo. Šmit je na posletku osuđen na smrt na električnoj stolici i pogubljen je 18. februara 1916. u zatvoru Sing Sing.

Na kraju je ostalo pitanje da li je ovo bio jedini Šmitov zločin. Naime, u podrumu parohije u kojoj je krvavi sveštenik prethodno služio nađeno je telo devetogodišnje devojčice. Iako je bila raskomadana na isti način kao Šmitova ljubavnica, za taj zločin je ipak optužen domar. Takođe, policija je čak i u Nemačkoj, prateći tragove ubistva jedne devojčice u Šmitovom rodnom gradu, došla do dokaza da je slučaj povezan sa krvavim sveštenikom. Do tada je već bio pogubljen u SAD i slučaj je ostavljen po strani.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *