Zelje za novu godinu

NAJGLUPLJA stvar koju Srbi rade pocetkom januara: Nije nas SRAMOTA da ovako besramno lažemo

Možda ova tema deluje benigno, ali je neosporna činjenica da je rasprostranjena kao neka podmukla bolest jer svake godine u isto vreme pre nego što otkuca ponoć i uzvikne se “Srećna Nova godina” većina na umu ima nekoliko stvari koje će se od 1. januara promeniti, ali evo odgovora – neće.

Ah, novogodišnje odluke. Da sam dobio dinar svaki put kad sam rekao da ću od ponedeljka ili od 1. januara početi da radim neke stvari sad bih verovatno sedeo u nekoj vili na Senjaku oporavljajući se od plastične hirurgije, ali pošto sam kao i masa koja se talasa lagao sebe ostala su samo prazna obećanja. Jer kad lažemo najviše lažemo sebe, čast izuzecima.

Na listi novogodišnjih odluka na vrhu prioriteta je ostavljanje cigareta – ovo se odnosi na pušače. Svake godine se kunu u oca i majku da više neće taknuti nikotin i da će život udahnuti punim plućima. U realnosti, čim su se otreznili posle novogodišnje noći, skuvali su kafu i zapalili cigaretu pod izgovorom da će ipak sledećeg ponedeljka prestati.

Prvo mesto sa cigaretama deli ishrana / dijeta. Ako tokom cele godine niste uspeli da probušite kašiku, to se neće dogoditi ni 2019. Svaki put ćete imati izgovor zašto se hvatate za slatka zadovoljstva – samo još danas i neću više. Uostalom život je prekratak da bismo sebe uskratili za ovozemaljske lepote.

Na jednom forumu sam pronašao da su ljudi u novoj godini odlučili da budu racionalni sa novcem. Evo zanimljivosti – kad se pominje racionalno trošenje mnogi pod neracionalnim smatraju izlaske, kafiće, garderobu i sitna zadovoljstva. Bolna istina je da su ovo normalna dobra, a ne luksuzna, garderoba čak spada u egzistencijalno dobro, tako da sa trenutnom situacijom na tržištu rada, izdacima, potrošačkom korpom možete samo da se stisnete, a ne da budete racionalni.

Tu se negde uvek provuče želja da se manje radi što je u sukobu sa prethodnom odlukom. Racionalno trošenje, pardon stiskanje, i manje rada ne idu ruku pod ruku.

Među novogodišnjim odlukama je i manje nerviranja. Još jedna nemoguća misija jer dovoljno je da uđete u gradski prevoz i da doživite tri lančana nervna sloma – što zbog gužve, što zbog neotesanih pojedinaca i zbog neizbežnog beskonačnog čekanja da se pojavi prevoz koji vam je potreban.

I svakako omiljena studenska odluka – više ću učiti sledeće godine. Radne navike su nešto što imate ili nemate, nema te odluke koja će je promeniti.

I za kraj možda ne bi bilo loše da novogodišnja odluka bude da radimo na sebi jer ako budemo jako uporni i odlučni u radu na sopstvenoj ličnosti onda će i prethodne želje se ostvariti, u suprotnom iste želje, ista meta i odstojanje nas čeka 2020. godine.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *