Pesme na sahrani

NA SVU TUGU I BOL, JOŠ I SVIRAČI! Uz OVE PESME Srbi se najčešće SAHRANJUJU!

Repertoar za sahrane je veoma raznolik

Duvački orkestri, narodu dobro znani kao trubači, uglavnom su sastavni deo svakog veselja. Ipak, u današnja vremena, sve su češći duvački orkestri koji su specijalizovani za sahrane i posmrtne ispraćaje.

Mnogi ansambli kažu da je posla dovoljno i za one koji rade samo veselja, a i za one koji rade sahrane. Neki od njih rade i jedno i drugo, jer kažu posao je posao, a muzika je za svačiju dušu. Često dolaze u situaciju da u istom danu moraju da sviraju i na sahrani i na veselju.

U nekim krajevima Srbije postoji duga tradicija da ispraćaj na poslednji počinak bude obavljen uz prigodnu muziku. Nažalost, od davnina je običaj i da se mlade osobe i deca ispraćaju uz muziku.

Na sahranama je repertoar ili unapred dogovoren po želji pokojnika ili njegovih najbližih, ali postoje i uobičajene numere prigodne za ovakve događaje. Uglavnom je to muzika koja “dira u srce”, kao što su starogradske numere, šlageri, domaće numere iz ere pop muzike.

Pesme koje se najčešće izvode na sahranama su “Marš na Drinu” i “Lenjinov marš”, dok se poslednjih godina veoma često izvode i pesme “Tiho noći”, “Tamo daleko”, ali i “Na lepom plavom Dunavu”.

Neretko najbliža porodica i prijatelji preminulog znaju koje je želje ostavio u amanet, te sa orkestrima dogovaraju upravo ispraćaj uz te pesme i muziku. Uglavnom su to pesme za boeme, sevdalinke ili vesele pesme iz kafane, koje oslikavaju živote preminulih.

Na sahranama i posmrtnim ispraćajima neretko se mogu čuti i zvuci violine, čiji su tonovi nekome za života ispunjavali srce i dušu emocijom.

Repertoar na sahranama najčešće je programski i uglavnom se svodi na nekih 12 pogrebnih marševa, pesme “Tiho noći”, “Na te mislim”, “Kad bi ove ruže male”, “Svilen konac”, “Stani, stani Ibar vodo”, ali i “Ave Marija”. Naravno svaki orkestar ima i neke dodatne pesme koje su uvrstili u svoj repertoar.

Sviranje na sahranama po Srbiji je i težak fizički posao, jer u većini krajeva svirači moraju da svirajući pešače i do 10 kilometara. Leti i zimi to nije nimalo lako, a kada je mnogo hladno, mora da se brine i o instrumentima – da se uviju u tkaninu, da ne mrznu zbog kondenzacije.

Nekada se događa da iako porodica želi muziku na sahrani, rodbina i prijatelji prave neprijatne scene i nerede.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *