Alpinisti

MISTERIJA DUGA 60 GODINA Ni danas niko ne zna šta se dogodilo ruskim planinarima koji su nađeni goli, smrskanih lobanja i ODSEČENIH JEZIKA

Igor Djatlov je 1959. godine poveo grupu sovjetskih planinara ka severu masiva Urala i planini Ortotren, što je bilo njihov poslednji, fatalan put. Misteriozno su nestali i prošlo je više od tri meseca dok nisu nađena sva njihova tela.

Nesrećni planinari nađeni su oko 10 kilometara dalje od njihove poslednje destinacije, u šumi na oko dva kilometra od kampa koji su napravili. Nisu imali skije, cipele, ni odeću, iako je temperatura pala ispod nule. Dvoje je imalo smrskane lobanje, jedno rebra, a jednom je jezik bio odsečen. Istraga je ubrzo završena (ili zataškana?) zaključkom da se radilo o “jakoj prirodnoj sili”, a mesec dana kasnije fascikle su odložene u fioke.

Danas znamo da je šest planinara umrlo od smrzavanja, a troje od povreda. Umrli su odvojeno; dvoje je nađeno na ivici šume pored male vatre i imali su opekotine na rukama. Još tri tela su bila razbacana na putu od kampa do šume, a četvoro je ležalo na gomili oko 100 metara dalje, gde su nađeni tek tri meseca kasnije kada je sneg počeo da se topi. Pojedini su nosili tuđu odeću koju su, čini se, nasilno skidali sa drugih planinara.

U snegu nisu nađeni ničiji tragovi sem njihovih. Nije bilo tragova borbe, životinja ili drugih ljudi. Otkriven je njihov dnevnik, u kojem samo piše da ih je “zadesila oluja”.

Vedra duha u smrt
Svih devetoro planinara važilo je za vrlo iskusne. Na osnovu dnevnika znamo da su poslednjih dana života bili vedra duha, da su se često šalili i, uopšte, dobro zabavljali.

U početku, istražiteljima se činilo da su uzroci smrti jednostavni. To što su pojedini bili bez odeće objašnjavalo se lavinom, jer oni koji je dožive se često refleksno skidaju misleći da gore, iako se smrzavaju. Ali onda je sve postalo čudno. Njihov šator u kampu bio je isečen iznutra, a sve njihove stvari su i dalje bile u njemu. Zašto bi otišli napolje, goli, ako su imali svu potrebnu odeću u šatoru?! Čini se da su od nečega bežali.

Najčudnija od svega je činjenica da je nekolicina njih bila izložena velikoj radijaciji.

Strogo poverljivo
Zbog nedostatka dokaza istraga je zatvorena u maju iste godine, samo nekoliko nedelja nakon što su pronađena poslednja četiri tela, a dokumenta su zavedena kao “poverljivo”. Čitavo područje je bilo zatvoreno za javnost i planinarenje pune tri godine. Kada su dosijei konačno postali dostupni devedesetih godina, posle sloma SSSR, pojedini papiri su nedostajali. U jednom od dokumenata piše da su planinari umrli zbog “jake sile koju nisu uspeli da savladaju”.

Glavni inspektor Lev Ivanov kasnije je rekao kako su planinu te godine nadletale “sjajne sfere”, te da je on “uveren kako je reč o vanzemaljcima”. Vlasti su nudile odgovore poput lavine snega i napada medveda, ali tokom godina su događaji na planini fascinirali teoretičare zavere.

Brojne knjige, filmovi i priče pisani su i snimani o incidentu na planinskom prelazu Djatlov. Vanzemaljci, tajna testiranja od strane sovjetske vojske, američki tajni agenti, pa čak i uralski jeti, već decenijama se spominju kao potencijalni odgovori na pitanje – šta se dogodilo sa devetoro planinara na prelazu koji danas nosi ime vođe ekspedicije?

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *