Kruske su veoma vazne za ishranu, evo i zasto

Kruske bi trebalo svako od nas da jede kad god nam s eukaze prilika. Kruške već lako možete naći na štandovima i policama prodavnica, sezona im je upravo počela. Osim što je obično dosta slatka pa je mnogi vole zbog toga, kruška je zaista zdrava voćka koju ne smijete da zaobilazite. Kruška utiče na regulaciju inzulina i nakon što je pojedete, duže ćete imati osećaj sitosti budući da prirodno reguliše nivo šećera u krvi. Zbog toga je i idealna namirnica ako želite da skinete koji kilogram.

Ova kraljica jeseni zaista vam se mora što češće naći na tanjiru jer je odličan izvor vlakana. Jedna kruška srednja veličine ima oko 100 kalorija i šest grama vlakana. Vjerovatno znate kolika je važnost vlakana u svakodnevnoj ishrani jer održavaju nivo holesterola, odnosno preventivno djeluju na bolesti srca i krvnih sudova, ali i sprečavaju nadutost.

Poput ostalog voća možete računati na kruške kao odličan izvor raznih minerala i vitamina poput C, K, B2, B3 i B6 te kalcijuma, magnezijuma, kalijuma, bakra i mangana. Posebna je zanimljivt to što kruške sadrže i mineral bor, a on pospješuje apsorpciju kalcijuma. Upravo se zato uvijek naglašava kako su kruške idealne za prevenciju osteoporoze.

Za razliku od drugog voća, kruške će najbolje dozreti nakon što su ubrane. Kada ih birate, važno je da budu bez udubljenja i ogrebotina. Nedozrela kruška obično je tvrđa i ima sjajnu koru, a dozrela je mat boje i nešto mekša.

Najbolje je da ih stavite na tanjir i držite na sobnoj temperaturi. Potrebno je od dva do pet dana da dozreju. Ako želite da dozreju brže, stavite ih u papirnu vrećicu zajedno s jabukom jer će ona otpustiti etilen, plin koji ubrzava proces dozrijevanja.

Da li su dozrele, najbolje ćete znati ako lagano utisnete palac, a na kori će ostati udubljenje. Tada ih treba pojesti u iduća dva, tri dana. Ako volite kruške u raznim jelima, osim što su zimi idealne u kompotu, možete se upustiti u pripremu raznih jela i poslastica.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *