Dijeta

KRENULA SAM SA DIJETOM KOJA JE ODUŠEVILA CEO SVET: Opsesivno sam birala sastojke i pazila šta jedem i onda sam ZAVRŠILA U BOLNICI!

Novinarka Džodi Alard u potresnoj ispovesti otkrila je kako je odlučila da se prdržava popularne dijete i završila u bolnici.

Naime, prešla je na “prirodnu ishranu, jedinu pogodnu za čoveka”, odnosno Paleo dijetu.

Nakon što joj je dijagnostifikovana mitohondrijalna bolest, genetska bolest kojoj se ne zna lek, odlučila se da promeni i način ishrane jer su joj lekari rekli da nemaju načina da joj pomognu.

“U očajničkoj potrazi za lekom naletela sam na Paleo dijetu. Čitala sam blog za blogom i u svakom od njih uveravali su ljude da sve, baš sve može da se izleči pravom ishranom i prirodnim životom. Hrana je jedini lek, govorilo su oni a ja sam pobožno pratila sve što pišu. Izbacila sam svu procesuiranu hranu, ugljene hidrate, kupila difuzer za esencijalna ulja i krenula na jogu. Toliko sam bila puna entuzijazma da sam započela i sopstveni blog”, počela je svoju ispovest.

“U početku, sve što su pisali ostvarivalo se na meni. Gotovo instant sam smršala, sredila gorušicu a migrene su nestale. Izgledala sam i osećala sam se bolje i nisam mogla da prestanem da hvalim svima Paleo dijetu. Ponesena uspehom, zaređala sam kod lekara zahtevajući da me skinu sa svih lekova. Uostalom, ti njihovi lekovi samo olakšavaju simptome, a hrana će zapravo rešiti sve, zar ne? I tako sam rešila da ukinem sve terapije i lečim se ishranom”, pričala je iskreno Džodi.

“Mnogo mi je vremena trebalo da primetim da sam sve slabija i da imam sve manje energije na novoj dijeti. Još duže mi je trebalo da to priznam sebi. Kada sam to spomenula ljudima koji su takođe na Paleo ishrani, rekli su mi da samo moram da još pooštrim režim i uklonim još više namirnica iz ishrane. I tako sam izbacila i jaja i orašaste plodove i paradajz i mnogo stvari, ali energija je samo opadala. Nakon šest meseci stvari su bile tako loše da sam morala da idem na infuziju. Došlo je dotle da mi je i odlazak do radnje bio nesaglediv napor”.

“Sve obroke pripremala sam od nule, sate sam na dnevnom nivou provodila u kuhinji i posle toga nisam imala energije ni za šta. Život mi je postao agonija.

Mnogo kilograma sam izgubila na toj dijeti. Ljudi su mi govorili da izgledam fantastično, a zapravo sam bila bleda, stalno sa podočnjacima i ispijena. Ni nalik onim zdravim blogerima sa Instagrama. Svakog dana sam izgledala sve gore, a mišići su me boleli tako snažno da sam bol osećala u kostima. Šta god da sam pokušavala bol je bivao gori, a ja nisam htela da odustanem. Pa ako hrana ne može da me izleči, šta uopšte može?”, nije odustajala.

Tako je jela po Paleo pravilima, udisala esencijalna ulja, meditirala a u pauzama je išla na infuziju.Za nekoliko meseci vene su joj bile uništene i hteli su da joj uvodu centralni venski kateter.

“To je dolazilo sa rizikom od infekcije koja bi vrlo lako mogla da me ubije. Tad sam rešila da je kraj. Rešila sam da se vratim na lekove i da vratim u ishranu ugljene hidrate. Prestala sam da brinem o svakom sastojku u hrani. Vratila sam se na jednostavno pripremljena jela. Povremeno sam jela i sirupe prepune fruktoze, na užas mojih bivših saboraca u Paleo dijeti.

“Nisam sasvim odbacila prirodnu medicinu, neki njeni aspekti su izvrsni. Ali priroda nije lek za sve. Činjenica je da preveliki unos pogrešne hrane izaziva zdravstvene probleme. To ipak ne znači da će sasvim suprotna stvar od vas napraviti čeličnog čoveka. Hrana ne može da bude jedini lek i ne mogu svi da budu sasvim zdravi samo zbog ishrane.

“Moja priča nema srećan kraj jer tako funkcionišu genetske bolesti. Neće me izlečiti ni hrana a ni lekovi, ali lekovi će mi bar omogućiti da živim bez nepodnošljivog bola. Srećnija sam i nezavisnija jer sada napokon ponovo mogu da se krećem”.

Njena odluka da napusti Paleo dijete, kako je rekla, najbolja je koju je ikad donela.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *