sir

KOLIKO SIRA TREBA DA POJEDETE DNEVNO ZA ZDRAVLJE: evo kako sir može da spreči preranu smrt

Za zdravlje srca, kostiju i celog organizma – evo koliko sira dnevnio treba da pojedete!

Sir je bogat vitaminima, proteinima i mineralima, a najnovija istraživanja dokazuju da štiti od kardiovaskularnih bolesti i srčanog udara.

Osim što je bogat kalcijumom, sir sadrži i zdrave masnoće koje se lako apsorbuju u telu i podržavaju nivo “dobrog” holesterola u organizmu. Istraživanja pokazuju da dnevna porcija sira treba da ima 30 grama ili da pojedete krišku sdsira veličine kutije šibica dnevno. Ako se na taj način jede, sir može da smanji rizik od bolesti srca za 14 procenata.

Sir takođe sadrži i kiseline koje sprečavaju zakrčenje arterija. Međutim, koliko god je zdrav, sa konzumiranjem sira morate biti pažljivi. Nikako nemojte da preterate u količini jer to može povećati holesterol, dovesti do gojaznosti, a so u siru može da izazove visok krvni pritisak. Ukoliko vam je iz zdravstvenih razloga zabranjen sir ili ne volite njegov ukus, stručnjaci ističu da jogurt sa malo masti i mleko mogu takođe obezbede organizmu važne proteine i minerale, ali bez opasne soli koje sir sadrži.

BELI LUK KAO LEK ZA UPALU PLUĆA: evo koliko belog luka treba da pojedete svakog dana

Beli luk je čudotvoran lek koji se uspešno bori protiv hroničnih infekcija uzrokovanih smrtonosnim bakterijama.
Beli luk
Ovo povrće sadrži važno jedinjenje ajoen koje zaustavlja zlatnu streptokoku i opasnu bakteriju Pseudomonas aeruginosa koja uzrokuje upalu pluća, infekciju kostiju i sepsu. Beli luk je deltovoran lek protiv infekcija srca, kao što je endokarditis koji je okidač za srčani udar.

Beli luk ima još jače dejstvo ako ga jedemo dok pijemo antibiotike, a deluje tako što stvara molekule koje ometaju razvoj i delovanje bakterija. Takođe, ovo povrće razara biofilm bakterija, štit koji ih čini jačim od antibiotika i imunog sistema. Još uvek nije precizno utvrđeno koliko belog luka treba da jedemo, ali stručnjaci savetuku da svaki čovek treba da pojede 4 čena belog luka dnevno, a osobe sa niskim pritiskom treba da smanje ovu dozu. Bakterije su okidači za opasne infekcije koje mogu dovesti do smrtonosnih oboljenja, zato će vaše telo obradovati odluka da u svakodnevnom jelovniku imate po koje čeno belog luka.

OVA KAFA SPREČAVA RAK: evo zašto u Srbiji treba da se pije kafa od pečuraka
Da li ste probali kafu od pečuraka? Zvuči neverovatno, ali širom sveta ljudi su zamenili crnu kafu popularnom i zdravom kafom od pečuraka.
Kafa od pecuraka
Kafa od pečuraka se pravi od medicinskih pečuraka, kao što su reiši i kordiceps gljiva. Većina ističe da ova kafa ima lep i kremast ukus. Pored kofeinskog uživanja prah od pečuraka u kafi bogat je antioksidansima i poboljšava rad moždanih ćelija.

Istraživanja su pokazala da kafa od pečuraka pomaže pri lečenju Alchajmerove bolesti, sprečava rak, smanjuje stres, reguliše dijabetes i pomaže u koncentraciji. Kompanije širom sveta počele su da prave ovu lekovitu kafu, a nadamo se da ćemo uskoro u Srbiji moći da popijemo jednu šoljicu.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *