Veza

Koliko je dobra vaša veza?

I jeste li uopšte svesni toga koliko je vaša veza dobra?

Nijedna veza nije savršena. Ipak, svi želimo da naša veza bude što bolja.

Kada ste u vezi koja je najbolja što može biti, to može da znači nekoliko različitih stvari. Stručnjak za veze Kelsi Latimer kaže da to može da znači da ste, recimo, odlučili da je veza taman dobra koliko zaslužujete.

“Umesto da nastavite dalje da tražite, verujete da je veza u kojoj ste najbolje što možete d a dobijete, pa tolerišete loše ponašanje”, kaže ona.

Ali, sa druge strane, kada je veza najbolja što može biti, to može da znači i da ona ispunjava sve vaše potrebe.

Stručnjak za veze Šar Fuler kaže da su moderne veze pravi izazove jer stalno ubeđujemo sebe da tamo negde možda postoji neko “bolji” za nas.

“Moguće je da ste sada u sjajnoj vezi. Jedini način da budete sigurni u to je da prođete kroz sledeće znakove koji će otkloniti vaše sumnje”, kaže Fulerova.

Evo nekoliko znakova koji pokazuju da je vaša veza najbolja što može biti.

Osećate se bezbedno

Kada se osećate bezbedno u vezi, to znači da vam je dovoljno prijatno da se opustite i da budete ono što jeste. “To vam oboma dopušta da budete najbolja verzija sebe”, dodaje Fulerova.

Nije lako biti potpuno “ogoljen” i ranjiv pred bilo kim, a nekim ljudima je potrebno duže vremena da se otvore prema partneru, zbog straha da ih osuđivati ili da ih neće razumeti.

Ako ste dozvolili partneru da vas vidi onakve kakvi stvarno jeste, i ako ste partnera videli u svom “pravom” izdaju, u vezi ste koja je najbolja što može biti.

Od početka vam se dopada njegova/njena ličnost

“Ličnost vašeg partnera će uticati na mnoge aspekte vašeg života i vaše veze”, kaže Fulerova.

Njegova/njena ličnosti, a ni vaša, neće se drastično promeniti vremenom. Zato, ako vam se ne dopada kako se vaš partner dopada prema drugima, kako tretira druge ljude, trebalo bi da razmislite da li sa tim možete da živite “na duže staze”. Ako ne možete, moguće je da vaš partner nije pravi za vas.

Kada ste u vezi koja je najbolja što može biti, to znači da ste sa nekim ko vam se stvarno dopada. Ako uživate da provodite vreme sa partnerom, ako je on ljubazan, saosećajan, dobro vam ide, kaže Fulerova.

Možete da razgovarate i o neprijatnim temama

“Ako sa partnerom možete da razgovarate o svim brigama i problemima koje imate, to je znak da ste u zdravoj vezi”, kaže Fulerova.

Vaša veza možda nije savršena i povremeno se svađate, ali to je normalno – biti u sjajnoj vezi ne znači da nikad ne smete da se posvađate. To samo znači da možete da iznesete svoje brige i mišljenje, i da ne morate da se plašite da će to okončati vašu vezu.

Usrećuju vas male stvari

Ukoliko ste zahvalni zbog malih svakodnevnih momenata koje delite sa partnerom, vaša veza je najbolja što može biti.

“To može da bude nešto tako malo poput toga da zajedno svakog jutra popijete kafu, na primer”, kaže stručnjak za veze.

I dalje mislite o partneru kao na početku veze

“U zdravim vezama, partneri uvek imaju jedno drugo na umu”, kaže savetnik za veze Rabaj Šlomo Slatkin. To, naravno, ne znači da ste opsednuti partnerom i da mislite na njega bukvalno svake sekunde, već, recimo, da u prodavnici kupite partneru tu čokoladicu koju toliko voli, ili da mu tokom dana pošaljete poruku da vidite kako je.

“To je taj element uviđavnosti koji pomaže da se partneri osećaju povezano i da brinu jedno o drugom”, kaže Slatkin.

Pa, ako vi i vaš partner i dalje radite takve, male stvari, jedno za drugo i nakon godina veze, definitivno ste u odličnoj vezi.

Imate prostora da individualno rastete

“Teško je definisati dobru vezu jer ona izgleda različito različitim ljudima”, kaže stručnjak za veze Lija Holmgren. “Ali, generalno, to znači da oboje partnera ulažu trud, ne samo u vezu, već i u sopstveni napredak”.

Kada je veza najbolja što može biti, trebalo bi da u njoj imate prostora za individualni raste. Kada ste i vi i partner najbolja verzija sebe, i vaša veza će ići tim tokom.

Ljubazni ste jedno prema drugom i volite se

Ljubaznost i lepo ponašanje su stvari koje se često zanemaruju u vezi. Lako je uzeti nečiju ljubaznost “zdravo za gotovo”, sve do onda kada partner prestane da ispoljava tu ljubaznost. Sudeći prema Fulerovoj, važno je da među vama ima ljubavi, poštovanja, i da se jedno prema drugom ponašate ljubazno i lepo.

Dobra, zdrava veza bi trebalo da nastavi da raste i napreduje. Ali, kada pokušavate da nađete način da stvari održite zabavnim i zanimljivim, lako previdite sve te sjajne stvari koje imate u svojoj vezi.

Ako znate da je vaš partner sjajna osoba, osećate se zaista voljeno i srećno u vezi, ne uzimajte to za zagarantovano. I imajte na umu da je vaša veza možda bolja nego što mislite.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *