Donald Tramp

Knjiga koja je zapalila svet: Ćerka mu se ruga, zavodi tuđe žene, ne spava sa Melanijom, misli da je genije! (FOTO)

O preduzetničkim, ljubavnim i političkim poduhvatima Donalda Trampa (71) u protekle tri decenije ispisane su hiljade stranica u desetak biografskih knjiga, ali nijedna nije izazvala toliki interes javnosti – a ni njegov gnev – kao “Vatra i bes: u Trampovoj Beloj kući” autora Majkla Volfa.

Prvo izdanje – koje otkriva sve tajne Zapadnog krila od kako se tamo prošlog januara uselio aktualni američki predsednik, kao i brojne pikanterije iz njegovog privatnog života – navodno je štampano u “samo” 250.000 primeraka i nestalo je s polica američkih knjižara u desetak minuta, tako da se po SAD-u sada nižu liste čekanja na doštampane primerke, a pomama koju je knjiga izazvala može se uporediti samo s uzbunom koju je svojom pojavom izazvao serijal romana o dogodovštinama malog čarobnjaka Harija Potera.

Da bi napisao 376 stranica eksplozivnog političkog štiva, 64-godišnji američki novinar i kolumnista “The Hollywood Reportera” i “USA Today” (koji je 2008. objavio biografiju medijskog magnata Ruperta Merdoka) tokom 18 meseci razgovarao je sa čak dvesta sagovornika, među kojima je i bivši glavni Trampov strateg Stiv Benon. Volfovi izvori nemaju lepih reči za lidera najmoćnije zemlje sveta. Osim uvreda na račun njegovog obrazovanja, načina razmišljanja i političke “nepismenosti”, navodi se da se ponaša kao hirovito i razmaženo derište sklono ispadima besa i promenama raspoloženja.

U dnevnom rasporedu najvažnije mu je da oslobodi vreme za partiju golfa kao i telefonske razgovore sa starim prijateljima, kojima se žali i prepričava dnevne događaje. S jedne je strane opsednut moći i ženama, a s druge panično strahuje za sopstveni život do te mere da često hranu anonimno naručuje iz Mekdonaldsa. Niko ne sme da mu dira četkicu za zube, ni bez posebnog odobrenja menja posteljinu… Najsočniji su ipak detalji koji se odnose na njegovu porodicu.

Prva dama Melanija Tramp (47) prikazana je kao žena koja najčešće nema pojma gde joj je – i sa kim – suprug, ali je to ne brine. Prvi put od mandata Džona Kenedija predsednik i prva dama spavaju u odvojenim sobama, a ona ga prati isključivo na protokolarnim primanjima i službenim putovanjima.

Tokom cele kampanje šuškalo se da se protivi Trampovoj odluci da postane predsednik, a u izbornoj noći gorko je zaplakala kada je postalo jasno da se uskoro sele u Vašington. Na svečanosti inauguracije nije bila vesela: Tramp je besnio jer su brojne zvezde odbile da dođu i nastupe, a svoju je ljutnju iskaljivao na supruzi, koja je celi dan gutala knedle i bila na rubu plača.

Prema njoj se, doduše, ponaša i kao kavaljer – što je bilo vidljivo u kampanji kada je u potpunosti stao u njenu zaštitu nakon što su objavljene njene obnažene fotografije s početka karijere kao i gnusni tračevi o njenoj prošlosti – ali to ga ne sprečava da zavodi supruge svojih prijatelja, kažu Volfovi izvori. Čak njihove muževe stavlja na spikerfon da bi sopstvenim ušima čuli njihove reakcije dok ih nagovora da mu se pridruže u uživanju s drugim lepoticama.

I ako je Melanija zvanično prva dama, po značenju je tek četvrta žena u Beloj kući, otkriva Majkl Volf. U glavnim ženskim ulogama tamo nastupaju Houp Hiks (29), šefica komunikacija Bele kuće, i Sara Hakabi Sanders (35), voditeljsko pres službe, a prema Volfovim izvorima najmoćnija dama u Beloj kući je Ivanka Tramp (36) – ambiciozna ćerka i savetnica američkog predsednika, treće dete iz njegovog braka sa Ivankom Tramp, koja je samo 11 godina mlađa od svoje maćehe.

Melanija Tramp nikad se ćerki svog supruga nije ni pokušavala nametnuti kao autoritet, nego je sa njom gradila prijateljski odnos. Kako obe obožavaju modu i nakit, a Ivanka je razvila i sopstveni modni brend, uvek su imale mnogo zajedničkih tema za razgovor. Ali očigledno je Ivanka nije doživljavala kao preveliku opasnost. Zato i nema velike netrpeljivosti, već samo – hladni rat.

Premda je zaposlena kao predsednikova savetnica, Ivanka Tramp sa svojim suprugom Džaredom Kušnerom, 36-godišnjim investitorom i izdavačem zaposlenim na mestu višeg predsednikovog savetnika, uvek ima otvorena vrata i nesmetan pristup u očevu kancelariju u Beloj kući, može se pročitati u “Vatri i besu”. Iako su neki Volfovi sagovornici uvereni da ona teži za tim da jednog dana postane prva američka predsednica, dodaju i malo gorčine u njihov odnos.

“U razgovoru je tretirala oca s neskrivenom ironijom pa je otišla toliko daleko da se pred drugima rugala njegovoj frizuri… dodajući kako je predugo držao boju kojom muškarci boje kosu pa je zato ispala narandžastoplava”.

Njena braća Donald Džunior (40) i Erik (34), koji su takođe bili aktivni u očevoj kampanji, ostali su u Njujorku i nastavili da vode porodičnu kompaniju. U velikom “provetravanju” kancelarija prošlog leta Ivanka Tramp je učvrstila svoj uticaj jer je svoju prijateljicu Houp Hiks (29), odraslu u Grinviču, progurala na upražnjeno mesto direktorke Odseka za komunikaciju Bele kuće. Atraktivna brineta prodornih zelenih očiju za nju je radila od 2012. godine kada se zaposlila u PR firmi koja je promovisala Ivankinu modnu marku. Bivša manekenka koja je zbog savršene linije nosila i revije veša od tada nosi isključivo kreacije svoje šefice, i postala je jedna od njenih najodanijih saradnica i prijateljica.

Kako Ivanku Tramp u kuloarima Bele kuće nazivaju “prvom damom”, Houp Hiks je zbog bliskog odnosa, požrtvovanosti i odanosti zaslužila titulu “prve ćerke”. U Trampovu kampanju uključila se kao šefica tima za odnose s javnošću 2015. godine, a sada joj je glavni zadatak da kreira, koordinira i popravlja medijsku sliku o predsedniku. Njemu je Hiks toliko važna da ju je u društvu prve dame, ćerke Ivanke Tramp i zeta Džareda Kušnera letos poveo na audijenciju kod pape Franje u Vatikan, a časopis “Forbes” uvrstio ju je na 28. mesto liste najuticajnijih osoba mlađih od 30 godina.

Vrlo važna Trampova saradnica je i od Houp Hiks šest godina starija Sara Hakabi Sanders, voditeljke pres službe Bele kuće. Južnjakinja iz Arkanzasa i majka troje dece od najranijeg je detinjstva opsednuta politikom – od kako se njen otac Majk Hakabi 1992. kandidovao za guvernera te savezne države.

Više nego u igri s prijateljicama uživala je u praćenju političkih govora, analiza i rezultata, a celu karijeru odradila je u Republikanskoj stranci. Treća žena u isotriji koja vodi pres službu Bele kuće proslavila se izjavama da mediji šire lažne vesti o njenom šefu, a na pitanje kako komentariše optužbe iz Volfove knjige o Trampovoj psihičkoj i mentalnoj nestabilnosti, odgovorila je da su mentalno nestabilni ljudi koji ne vide pozitivne promene i napredak što je njihova administracija donela zemlji. I Donald Tramp, koji se javnosti najčešće obraća porukama na Tviteru, imao je potrebu da komentariše optužbe iz Volfove knjige.

– Ceo život su moje de najveće prednosti to što sam mentalno stabilan i jako pametan. Od uspešnog biznismena preko TV zvezde postao sam predsednik SAD-a (i to iz prvog pokušaja). Mislim da to ne pokazuje samo da sam pametan, nego i genije. I to vrlo stabilan genije – objavio je 6. januara na Tviteru.

Ali, čini se da je eksplozivna knjiga, zbog koje Amerikanci stoje u dužim redovima nego za nove modele mobilnih telefona, tek početak sante leda zbog koje bi američki predsednik od besa mogao da počupa kosu. Naime, uprskos pretnjama tužbom zbog klevete i traženju povlačenja “Vatre i besa” iz prodaje, Volfu to za sada ne pada na pamet.

A nagađa se da bi se tokom godine u knjižarama moglo pojaviti još knjiga s pikanterijama iz Trampovog života. Napokon, nedavno je jednu izdala i njegova bivša supruga Ivana Tramp (68): nazvala ju je “Odgajanje Trampovih”, a na pisanje ju je podstaklo ponašanje njihove dece u Trampovoj predsedničkoj kampanji. Promovišući je u jednoj američkoj TV emisiji, bivša supruga Donalda Trampa izjavila je u šali da je ona njegova prva supruga i dodala: Ja sam, dakle, prva dama. Ok?”.

Na to je stigao odgovor iz Melanijinog tabora: “Prva dama svoju titulu namerava da koristi kako bi pomagala deci, a ne prodavala knjige”.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *