Mir znak prstima

Kako su nastali gestovi prstima koje koristimo kada se fotkamo za Instagram?

Podignut ili spušten palac, pozdrav pesnicama i drugi jednostavni gestovi toliko su popularni da je njihovo značenje poznato stanovnicima svih meridijana. Mnoge od njih koristimo kada se fotkamo za Instagram, ali i u svakodnevnoj komunikaciji, a njihova je poenta menjana iz epohe u epohu.

Znate li kako su oni nastali i dobili svoja značenja?

1. Znak V – Dva prsta, jedan znak, dva značenja.

Formiranje latiničnog V pomoću kažiprsta i srednjeg prsta prvobitno značenje dobilo je tokom Drugog svetskog rata kada je belgijski političar Viktor de Lavaleje tokom radijske emisije na Bi-Bi-Siju predložio slušaocima u okupiranoj Evropi da koriste taj znak kao simbol otpora. U Francuskoj je simbolisao slobodu.

De Laveleje je verovao da će pokazivanje ovog simbola širom kontinenta demoralisati naciste, te je ovu ideju najpre zastupala britanska štampa, a kasnije je postala popularna i u drugim okupiranim zemljama Evrope.

Dva prsta koristio je i Vinston Čerčil kao znak pobede, a prisvojio ga je i Ričard Nikson.

U popularnu kulturu je ušao najverovatnije 70-ih godina kada ga je Konica koristila u svojim reklamama.

Kasnije, tokom šezdesetih godina, kada je postao opšteprihvaćen na Starom kontinentu, znak V postao je simbol za “mir”, a to je ostalo do danas kada se slikamo za Instagram.

2. Srednji prst – Ovaj gest je star vekovima.

Pokazivanje srednjeg prsta datira još iz starog Rima, kada se nazivao “nepristojnim prstom”. Rimljani su verovali da će pokazivanjem ovog znaka, koji simboliše muški polni organ, otkloniti uroke. Stoga svaki put kada bi se Rimljani susretali sa zlonamernim (“urokljivim”) pogledom, verovali su da će se zaštititi od kletvi tako što će pokazati magični srednji prst.

3. Pozdrav pesnicama

Ovaj gest su osmislili profesionalni bokseri sedamdesetih godina prošlog veka, a ubrzo su ljubitelji boksa počeli da imitiraju način na koji se bokseri preko rukavica pozdravljaju pre meča.

Kasnije, ovaj pozdrav je postao popularan i među igračima bejzbola, koji bi se sa svojim saigračima dodirnuli pesnicama umesto da se rukuju kako bi sačuvali kredu na dlanovima. Uskoro, ovaj gest postaje popularan i među ljubiteljima košarke, a nedugo nakon toga ga mlađa populacija širom sveta usvaja kao neformalan pozdrav.

4. Palac gore, palac dole

Verovatno vas ovi simboli asociraju na gladijatorske borbe i odlučivanje o njihovoj sudbini. Opšte je verovanje da je palac usmeren nagore značio da će gladijator biti pomilovan, a spušten palac da ga čeka smrt. Međutim, sudeći po nekim izvorima, bilo koji položaj palca uvek bi značio isto – “Ubij ga!”, a prst bi predstavljao čin probadanja mačem.

Vekovima kasnije, Francuzi i Englezi su razvili nešto drugačija značenja ovih znakova – palčevi podignuti nagore simbolisali su da je nešto prvoklasno. Tako su palčevi usmereni ka gore preuzeli pozitivnu konotaciju.

Sasvim slučajno, i Kinezi su palčevima okrenutim nagore označavali nešto izvanredno. Tokom Drugog svetskog rata, kineski civili su ovim znakom pružali podršku “Letećim tigrovima”, grupi američkih pilota koji su leteli uz kinesku ratnu avijaciju pomažući im u odbrani od japanskih bombardera.

Danas je ovo samo još jedna Insta poza zar ne?

5. Salutiranje

Salutiranje nastaje od gesta skidanja šešira, kojim se ukazuje poštovanje. Kodeksi koji su određivali pravila ponašanja britanske vojske u osamnaestom veku diktirali su da vojnici u prisustvu nadređenog skidaju svoje kape.

Međutim, vremenom su vojne kape postajale nezgrapne i njihovo skidanje je prestalo da bude praktično, te je zamenjeno jednostavnim dodirivanjem kape.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *