Ubica

Izbo je trudnu Kristinu (19) čak 88 PUTA, a onda se u sudnici okrenuo ka njenom ocu i monstruozno mu se CERIO U LICE

Na Županijskom sudu u Zagrebu danas je počelo suđenje Davidu Komšiću (20). Terete ga da je 22. februara 2017. brutalno izmasakrirao Kristinu Krapljan (18), s kojom je bio u burnoj ljubavnoj vezi od osmog razreda.

Suđenje je počelo nešto iza devet sati, a David je kazao kako se ne oseća krivim. Njegov advokat Veljko Miljević tvrdi da je Komšić bio neuračunljiv jer je bio “u stanju dugotrajne patnje”, zbog, kako tvrdi Miljević, dugotrajnog vređanja koje je trpeo od Kristine pa ju je napao u “stanju jake razdraženosti”. Ako uspeju da dokažu da je David bar delomično bio uračunljiv, onda se ne radi o teškom ubstvu već o kaznenom delu usmrćivanja. Suđenje u sudnici prate i otac ubijene Dalibor Krapljan, kao i njegova majka i ujak.

– Sudijo, ja se u potpunosti slažem sa svojim advokatom Veljkom Miljevićem i nemam šta da dodam – rekao je Komšić.

Tukao ju je i pretio da će je ubiti

Svedočile su dve Kristinine prijateljice koje kažu da je David često tukao Kristinu, a ona nije znala kako da ga se reši, niti joj je neko u tome pomogao. Njihovi iskazi, kao i iskazi još devetoro svedoka, pročitani su pred sudom. Očekuje se čitanje još 10-ak iskaza, među kojima je i onaj oca ubijene Kristine, a zatim će Sud ispitivati svedoke uživo.

– Tukao ju je, branio leti da nosi haljine i da se druži s prijateljima. Videla sam kad joj je slomio nos a imam i fotografiju na kojoj se to vidi i oblivena je krvlju.

U više navrata sam videla masnice, tukao ju je i grebao. 2016. ju je prebio i razbio joj auto. U februaru 2017. mu je rekla da je trudna i da je u vezi s drugim, ali nije rekla s kim. David je pretio da će ubiti nju i dete, a posle da će se ipak brinuti o detetu. Na dan ubistva je rekla da će se videti s Davidom u restoranu Nokturno da sve razjasne – rekla je prva svedokinja.

– David se divljački ponašao, s profesorima je pričao na “ti”. Fizički ju je maltretirao. Nije znala da se oslobodi Davida i niko joj nije u tome pomagao. Slao joj je poruke da je drolja i kurva. Dok su bili zajedno prigovarao joj je da je naporna, prigovarao joj je zbog izgleda. Zabranjivao joj je da ima muške prijatelje na Instagramu.

Pretio joj je da će je ubiti rečima “bićeš moja ili ničija” – kazala je druga prijateljica.

Zeva u sudnici i smeje se porodici žene koju je ubio

Dok se čitao iskaz, Komšić je glasno zevao. Sudija ga je pitala da li on to zeva, a on je rekao da zeva. Sudija mu je onda rekla da se ponaša pristojno. Na to je otac ubijene ironično kazao iz publike kako je Komšić neuračunljiv. Komšić se na to okrenuo prema njemu i počeo da se smeje.

“Ubio ju je jer je otišla s drugim”

Nakon Kristininih prijatelja pročitani su iskazi Davidovih prijatelja. I oni kažu da njihova veza nije funkcionisala, ali ne krive Davida.

– Imali su burnu vezu. Oboje su brzo planuli, branili su jedno drugom druženja s drugim ljudima. Kristina mu je nekad branila da se druži sa mnom jer imam kriminalnu prošlost i jer sam nekad s njim znao popušiti džoint – rekao je Davidov prijatelj koji ga je vozio kući nakon ubistva.

– Odveo sam ga kući. Bacio sam krvavu odeću u kontejner. Tresao se i povraćao. Nakon nekog vremena otišao je s tatom u policiju – dodao je.

Na sudu su pročitani iskazi još dvojice njegovih prijatelja i rođaka Davidovog oca koji je kobne večeri njih dvojicu odvezao u policiju.

– Svađali su se, prekidali i mirili. Često je menjao brojeve. Često ga je Kristina zvala na mobilni. Za mene je bio pristojan i nije bio psihopata – tvrdi rođak Komšićevih.

– Često je menjao brojeve jer ga je Kristina često zvala. Skrivao je od nas da se viđa s njom. Volela je da izmišlja stvari, izmislila je i napad. Možda je malo bahat, ali nije nasilan – brani ga drugi prijatelj.

– Nije pričao o Kristini, o njoj mi je samo govorio: “Ko je je*e”. Ubio ju je jer je otišla s drugim – kazao je treći prijatelj.

Ubo je 88 puta

Kako se navodi u optužnici, znajući da je Kristina u novoj ljubavnoj vezi s drugim muškarcem i da je trudna i da s njim želi prekinuti vezu, napao ju je u njenoj “opel astri” ispred zgrade u kojoj je živela u Prilazu svetog Josipa Radnika u Zagrebu. Ubo ju je čak 88 puta. Trebale su čak četiri stranice da se pobroje sve rane koje je zadobila. Samo u području vrata bilo ih je 40.

Obdukcija je pokazala da je Kristina bila živa do praktično zadnjeg uboda. Smrt nije nastupila trenutno, tome u prilog govore aktivne i pasivne ozlede. Bila je svesna svega, patila je…

Tužilaštvo tvrdi da je Kristinu ubio na okrutan način i iz bezobzirne osvete, za što je po zakonu propisana kazna od najmanje deset godina pa do doživotne kazne zatvora.

Vesna Krupljan, majka ubijene Kristine, tvrdi da Davida pravda ne može stići jer dolazi iz bogate i uticajne porodice. Kaže da je stalno prijavljivala policiji, ali da niko ništa nije učinio. Da jesu, kako kaže, njena Kristina bi danas bila živa.

Privilegovano ubistvo?

Ali, advokat Davida Komšića, Veljko Miljević, Vesnine tvrdnje o uticajnim i dobrostojećim Komšićima odbacuje.

Miljević je za RTL-ovu emisiju Potraga kazao kako će odbrana apsolutno sarađivati sa sudom i optužbom u onom delu koji je neoboriv, ali da je temelj ovako postavljene optužnice psihijatrijski nalaz veštakinje iz kojeg se da iščitati i olakšavajuća okolnost za optuženika po pitanju uračunljivosti.

Advokat porodice Krupljan uveren je da će se optužnica za teško ubistvo održati.

– Za koje je propisana kazna minimalno 10 godina zatvora ili maksimalna kazna zatvora. S obzirom da je činjenica bila da je pokojna bila u drugom stanju što je obdukcijskim nalazom i potvrđeno – rekao je za Potragu Krešimir Škarica, advokat porodice Krupljan.

Pitanje je hoće li se Davidu Komšiću suditi kao mlađem punoletniku ili odrasloj osobi.

– Ja bih bila najsretnija da dobije najveću kaznu i da nikad ne izađe iz zatvora. Ako meni ta kazna ne bude odgovarala ja imam prava da se žalim Vrhovnom sudu. Ako me odbiju idemo dalje, ono, izvan zemlje neki sud. Jer on je mlađi punoletnik ali mene to uopšt ne zanima. Kako bi bilo njima da se stave u moju kožu – rekla je Vesna.

Mogućnosti: Od 10 do 40 godina zatvora

Ako se Davidu sudi kao mlađem punoletniku moguća kazna je blaža i iznosi do 15 godina zatvora. Advokat porodice Krupljan kaže kako će se stav suda znati već na prvom ročištu.

– Mlađi punoletnik je osoba koja je za vreme počinjenja kaznenog dela imala manje od 21 godinu, međutim zakon izričito predviđa da u slučaju ako se dokaže kazneno delo za teško ubistvo, zatvorska kazna je od 10 godina do maksimalne kazne zatvora koji može biti 40 godina – kazao je Krešimir Škarica.

Upravo zbog toga što Zakon o sudovima za mlade posebno tretira osobe od 18. do 21. godine, ali ih u slučaju teškog ubistva izjednačuje s punoletnim osobama, postoji mogućnost da se Davidu presudi kao punoletniku.

– Sasvim je sigurno da bi to bio predmet žalbe na Vrhovnom sudu, a ono što je još sigurnije – ako bi takav stav prvorazrednog suda bio potvrđen na Vrhovnom sudu, onda je to sasvim sigurno predmet ustavne tužbe – rekao je Veljko Miljević.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *