Fejsbuk

FEJSBUK ZNA SVE O VAMA IAKO NISTE NA NJEMU: Procurili šokantni detalji o najvećoj društvenoj mreži!

Ima uvid u sve tajne korisnika interneta

Fejsbuk može da prati svaki vaš pokret online čak i ako nikada niste bili na njegovog stranici. Kako piše britanski Dejli Mejl, Fejsbuk prati čak i one korisnike interneta koji nemaju nalog na toj društvenoj mreži.

Firma Marka Zakenberga tvrdi kako koristi te informacije za ciljane oglase i sadržaj na temelju vaših preferencija, kao i za sigurnosne svrhe.

Fejsbuk koristi podatke prikupljene od 1,4 milijarde svakodnevnih aktivnih korisnika širom sveta kao osnovu za algoritme koji povezuju oglašavanje i druge materijale s online profilom osobe. Može prikupiti podatke o svakom elementu vašeg digitalnog identiteta na mreži, od istorije korišćenja pretraživača, četa do fotografija koje ste postavili i slali preko servera.

Fejsbuk takođe koristi i plug-inove i kolačiće društvenih medija. Radi se o sistemima praćenja koji posmatraju korisnikovu aktivnost na internetu, kako bi pokupili podatke preko web stranica trećih stranaka.

Svaki put kad lajkujete ili delite Fejsbuk sadržaj ili odete sa stranice s Facebook oglasima vas posmatraju, čak i ako niste potpisali članstvo u toj društvenoj mreži. Čak i ako nikada niste zakoračili na Fejsbuk, oni su i dalje u stanju da prate vaše navike surfovanja bez da vi to znate.

Više od 10.000 veb stranica koristi nevidljive tragače – Pixele, koji snimaju sve o posetiocima. To uključuje sve podatke, od operativnog sistema koji koristite do vaše IP adrese i aktivnosti na internetu. To pruža Fejsbuku uvid u sve, od toga gde se nalazite, vrste stranica koje volite da posećujete i koliko vremena provedete na njima.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *