ROgonja

Evo zašto je prevareni muškarac ROGONJA: Zašto se kaže NABIJATI MUŽU ROGOVE?

Zašto se za žene koje varaju svoje muževe kaže da im nabijaju rogove? Postoji o tome više anegdota i objašnjenja.

Jelenski rogovi

Jedno, najmaštovitije, govori o tome kako je francuski kralj imao običaj da muža neke dvorske dame ili kontese koja bi mu se posebno svidela pošalje u lov da bi u međuvremenu mogao osvojiti njegovu ženu. Prevareni muž bio je obavezan da, kao dokaz izvršenja kraljevog naloga, donese jelenje rogove. Zato su ga oni na dvoru koji su znali o čemu se radi podrugljivo zvali „rogonja” i govorili iza leđa kako mu je žena „nabila rogove”. Mnogi od tih „rogonja” i sami su znali da su nasamareni, ali su to morali podnositi jer je od kralja zavisio njihov društveni položaj i uticaj.

Uškopljeni petao

Drugo objašnjenje temelji se na jednom čudnom običaju, koji je, navodno, nekada postojao u Francuskoj. Kažu da su tamo uškopljenim petlovima (kopunima) odsecali kandže i usađivali ih na krestu da bi se time razlikovali od ostalih, „pravih” mužjaka u svome pernatom rodu. Pošto su kandže na kresti ličile na rogove, jalovce i prevarene muževe počeli su nazivati „rogonjama”.

Volovi i voline

Neke naše autore (M. Sgojkovića i D. Alerića, na primer) prevareni muževi podsetili su na volove, pa su im, osim porova, našli još zajedničkih osobina. Tako D. Stojković ističe da je „vol glup, trom, a vol, volčina se kaže i za dobra, a slaba čovjeka kakav je doista često prevareni muž”.

Malo astrologije

Prema astrološkim tumačenjima, muškarci rođeni u znaku Jarca (Kozoroga) predodređeni su da budu prevareni. Otuda im, onda, i bračni „rogovi”.

Rimska statua koja deli pravdu

Postoji i legnda o čarobnjaku Virgiliju, koji je u Rimu napravio bronzanu statuu koja bi nevernim ženama odgrizla prst, kad joj ga gurnu u usta, dok bi muževima porasli rogovi.

Grčka kazna za prevaru

Još u staroj Grčkoj su se za nemoralno ponašanje žena muževi kažnjavali time što su im na javnom mestu stavljani rogovi na glavu.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *