Katastrofa

Doktor je kriv! Osuđen je na 3 godine zbog smrti devojčice!

Kazna od tri godine zatvora anesteziologu Stanoju Glišiću zbog smrti Anje Grhovac (3) jedna je od retkih osuđujućih presuda u Srbiji za lekarsku grešku.

Viši sud u Beogradu juče je izrekao prvostepenu presudu kojom je zbog smrti male Anje osuđen anesteziolog Stanoje Glišić (79) na tri godine zatvora. Istom presudom oslobođeni su oftalmolog Božidar Ilić (80), vlasnik ordinacije “Ilić”, koja je od klinike “Perfekta” iznajmila salu za operaciju, suvlasnik “Perfekte” Dejan Milutinović (50) i serviser aparata za kiseonik Milan Vasiljević (82). Mala Anja preminula je dok su je operisali od katarakte 21. maja 2007. Posle intervencije pala je u komu zbog nedostatka kiseonika i preminula je 4. juna. Anesteziolog se teretio da je pustio da devojčica bude u komi satima uprkos znacima oštećenja mozga, a znao je da u “Perfekti” nema uslova da joj se pruži pomoć. Anja je sanitetom Instituta za majku i dete prebačena u tu bolnicu, gde je preminula.
Aleksandar i Ivana Grahovac, roditelji male Anje, nadaju se da posle 10 godina postupka u beogradskom Višem sudu neće još dugo čekati da konačnu odluku donese Apelacioni sud, koji može da potvrdi ili preinači presudu, te da naloži novo suđenje.

– Nadamo se da neće proći puno vremena dok Apelacioni sud donese konačnu presudu, kao i da neće odlučiti da se ponovi suđenje. Svesni smo da se u Srbiji skoro ne dešava da neko bude osuđen zbog lekarske greške i zato je dobro da je utvrđena nečija odgovornost. Ali za to je trebalo 10 godina i još nije gotovo – kaže on.

Anjina majka, Ivana Grahovac, rekla je da je zadovoljna presudom i da su je očekivali.

– Čekali smo 10 godina ovaj trenutak, rane su bolele, ali pravda je na kraju postignuta. Želim da kažem ljudima da pravda može da pobedi, verujte u sud – poručila je Grahovčeva.

Anesteziolog Stanoje Glišić osuđen je za teško delo protiv zdravlja ljudi.

– On je očigledno nesavesno postupao i nije blagovremeno preduzeo neophodne radnje nakon poremećaja stanja devojčice. Dete je preminulo usled nedostatka kiseonika, što je izazvalo poremećaje i drugih funkcija u organizmu. Tek je nakon četiri sata sanitetskim kolima transportovana na Institut za majku i dete – obrazložila je sudija Violeta Jovanović.

Na ovu presudu, kako nezvanično saznajemo, žalbu će uložiti odbrana anesteziologa, ali i Više tužilaštvo. U toku postupka promenjeno je četvoro sudija i jednom sudsko veće, pa je svaki put, barem formalno, suđenje kretalo ispočetka. Obavljena su čak tri medicinska veštačenja. Prvo na VMA, gde je urađena obdukcija, pa je onda veštačio Sudsko-medicinski odbor u Novom Sadu, da bi poslednje u nizu stručnih mišljenja bilo mišljenje Sudsko-medicinskog odbora iz Beograda koje se čekalo čak 20 meseci. Veštačen je i aparat za kiseonik koji je korišćen na operaciji.

Sudija: Tužilaštvo nije imalo dokaza

Sudija Violeta Jovanović rekla je, obrazlažući presudu, da su trojica optuženih oslobođena jer tužilaštvo nije dokazalo da su izvršili krivična dela za koja su se teretila optužnicom.

– Za to krivično delo je potrebno da lekar pruža lekarsku pomoć, što ovde nije bio slučaj. Da li su mogli biti optuženi za neko drugo delo, nije na sudu da odlučuje – navela je sudija.

Hronologija suđenja

Prvo ročište u ovom slučaju zakazano je 29 meseci posle Anjine smrti, a prvi sudija bio je Života Đoinčević. Dva meseca kasnije Đoinčević je odustao jer nije prošao sudski reizbor. Zatim je sudila Slavica Nikolić, koja je 25. decembra 2010. prebačena u Odeljenje za maloletnike. Od 2011. predmet je bio kod sudije Jasmine Vasović, koja ga je vodila do samog kraja, ali je decembra 2013. prebačena u Apelacioni sud. Nakon toga predmet je dobila sudija Violeta Jovanović, koja ga je okončala.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *