Raskid

Devet znakova da je vreme za KRAJ

Ponekad smo svesni da nas veza ne ispunjava, da nismo srećni, ali kao da ubeđujemo sebe da nije tako. Evo znakova da bi trebalo da “svirate” kraj!

Psiholog Hani Lankaster Džejms podelila je nekoliko saveta koji će vam pomoći da shvatite da ste u nezdravoj ljubavnoj vezi.

Drugačiji je u društvu

Logično je da se u društvu nećete ponašati isto kao kada ste sami nećete se tako grliti, cmakati, pipkati… Ali, problem je u tome ako se partner mnogo bolje ponaša prema vama kada ste u društvu. Kada ste nasamo, stalno vas kritikuje, neprijatan je prema vama, grub, ali kada ste u društvu onda je divan.

Psiholog kaže da je ovakvim ljudima važniji sopstveni imidž nego vi i da oni znaju da nije u redu kako se ponašaju prema cama. Ne poštuju vas jer misle da mogu da se “izvuku”. Pokažite im da ne mogu i jednostavno raskinite ovakvu vezu.

Niste sigurni da vas voli

Ukoliko stalno razmišljate o tome da li vas partner voli i/ili nemate poptuno poverenje u njega, budite sigurni da ste u lošoj, nezdravoj vezi. Psiholog naglašava da vaša nesigurnost znači da vam partner ne pokazuje svoje emocije dovoljno i time pothranjuje vašu nesigurnost.

Morate da njuškate

Ako ste preterano sumnjičavi i zabrinuti da partner krije nešto od vas, ali razgovor sa njim nije dovoljan da vas razuveri, imate ozbiljan problem sa poverenjem. Možda je reč o vašoj nesigurnosti koja nema veze sa partnerom, a možda se i partner ponaša tako da vam ne stavlja do znanja da nema potrebe za nepoverenjem.

Govori vam da ste previše osetljivi

Da li vam partner svaki put govori da brinete bez razloga, da planete jer ste previše osetljivi i volite da pravite dramu od svega? Psiholog kaže da na ovaj način pokušava da vas navede da sumnjate u svoj sud i percepciju, ali i da pomislite da je njihovo mišljenje važnije od vašeg. Možda nešto zaista kriju, ali to ne mora da bude slučaj. Kako bilo, pokušaj da vas navede da posumnjate u svoje mišljenje nije dobar za vas – prekinite vezu!

Poredi vas sa drugima

Ako vas partner često poredi sa svojom “prelepom bivšom devojkom” ili bilo kim, svojom majkom na primer, govoreći da treba da mislite/ponašate se/ pričate kao osoba sa kojom vas poredi, to šteti vašem samopoštovanju i samopouzdanju.

Partner koji vas zaista voli učiniće da se osećate posebno, divno i stalno će isticati vaše vrline, a ne mane.

Plašite se da će vas ostaviti

Ako ne možete da se opustite u vezi već se plašite da će vas partner ostaviti ili da mu se možda ne sviđate, bolje je da je odmah prekinete. Ukoliko se tako osećate, onda stalno imate osećaj da niste dovoljno dobri, morate konstantno da se trudite da biste mu se svideli…

Psiholog kaže da ćete na kraju biti iscrpljeni, a verovatno i povređeni jer partner ili ne želi ili nije sposoban da vas iskreno voli i potrudi se oko vas.

Partner nije srećan zbog vaših uspeha

Uradili ste nešto dobro, postili uspeh, ali imate osećaj da se vaš partner ne raduje tome iskreno? Ukoliko je tako, to pokazuje da se oseća ugroženim zbog vaše uspeha i rasta (profesionalnog ili nekog drugog).

Pravi partner će biti iskreno srećan zbog vaših uspeha i želeće da ih zajedno proslavite!

Nikada se ne izvinjava

Zdrava, srećna i uspešna veza podrazumeva da su obe strane spremne da preuzmu odgovornost za svoje ponašanje, greške i da to isprave. Ako se vaš partner nikada ne izvini i samo smišlja izgovore za svoje ponašanje, onda vas ne ceni dovoljno da shvati da njegovo ponašanje ima uticaj na vas.

Instinkt vam govori da je nešto “puklo”

Ponekada tačno znate šta je problem u vezi, a nekad ne znate gde tačno “škripi”, ali znate da se zbog toga osećate nevoljeno, nesigurno, zbunjeno, neprijatno… Pokušajte da shvatite koji trenutak dovodi do toga da se osećate loše. Verujte svom insinktu, ali pokušajte i da razgovarate o tome sa partnerom.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *