Pisanje uz vetar

Danas je OVAJ STATUS U SRBIJI video svako ko ima FEJSBUK, a “pljunuo” nam je u lice ISTINU o NAŠEM NARODU: “Ćerku da naučiš da pere i sprema – žensko je!”

Milijana Barjaktarević, književnica i blogerka, nedavno je na svojoj popularnoj Fejsbuk stranici koja nosi naziv njene knjige “PiSanje uz vetar”, napisala status koji je u rekordnom roku postao viralan.

Naime, Milijana se okomila na balkanske običaje i tradiciju, odnosno na uobičajen način vaspitavanja sinova i ćerki, te ustaljene obrasce koje važe za žensko i muško u našoj zemlji i okolini.

Spisateljica je pomalo revoltirano otkrila da ne želi da ćerku vaspitava u klasičnom duhu balkanske domaćice koja mora da zna da čisti, pere i kuva, već da želi da joj da slobodu da živi kako hoće. Usledilo je na desetine različitih komentara, a većina žena složilo se sa stavom ove autorke, jednoglasno tvrdeći da “nema podele na muško ženske poslove” i da su “balkanska pravila davno prevaziđena”.

“Je*ao nas Balkan, da nas je*o. Kad si mala – budi fina smerna, dobar đak, nemoj da prdneš nigde. Odrasla sam uz komšiju Marka koji smeo uvek da prdne, i nije morao uvek u prodavnicu, i uvek je smeo da se igra i gleda TV.

Onda moraš biti fina da nađeš finog momka, da se fino udaš. Tu sam bila buntovnik, nisam poslušala mamu (!), ali sam ipak morala da slušam svekrvu jer ako joj sin voli pečeno meso i krompir svaki dan ima da ga jedeš, svaki dan na nos da ti izađe, je*alo ga i meso i krompir. Pa onda morala da se pravim da uživam u kuvanju paradajza – “Jel voliš da jedeš? Onda kuvaj!” – sistem vrednosti.

Pa onda – lepo je što si rodila ćerku, ali “De-napni se, ako možeš i sina ne bi bilo loše”. Rodim sina, zavolim ga ono baš- e ne valja. Razmazićeš ga! A ćerku da naučiš da pere i sprema – jer je žensko! E vala neću da je teram. Nek pomera granice i načela ove vukojebine, nek bude sama sebi gazda, nek ne da da je ucenjuje nijedan muškarac, nijedna žena, nijedno “balkansko pravilo!”

Verujem u snagu žene i želim joj da bude svoja, da ima svoj dinar od svog znanja, a onda neka voli koga hoće, ako hoće. Nije bitna čista kuća, i čisti prozori, nego čist obraz, nego čista duša. Jer znam i one kod kojih sva kuća blista, zimnica kuhinju krasi, a srce od zlobe puca. Sve sam vam dala koreni moji, al ne dam ćerku u Balkanske skute”, napisala je ona.

No, priča je ubrzo dobila i nastavak – autorka je priznala da se u još jednom navratu zainatila balkanskoj tradiciji, pa njen sin zna sve da skuva, iako je tek tinejdžer. A čak je samoinicijativno to naučio!

I na ovoj post Milijani su stigli komentari podrške i pohvale, a neke majke javile su se i priznale da sad shvataju da su “podbacile” u vaspitavanju, jer svoje sinove nisu tako vaspitale, a trebalo je.

Pišite nam – kakav je vaš stav po ovom pitanju?

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *