Pred razvodom

BILI SU NA IVICI RAZVODA Ovaj par je sačuvao brak postavljajući jedno drugom PROSTO PITANJE

Pisac Ričard Pol Evans i njegova supruga Keri godinama su se mučili u braku. Onda su jednog dana naučili da jedno drugome postave jednostavno pitanje: “Kako mogu da ti popravim dan?”

Ovo pitanje, o kome je Evans pisao u viralnoj objavi na blogu sačuvalo je njihov brak, a priču je preneo NBCnews portal.

Ovaj par iz Solt Lejk sitija u Juti kaže da su se venčali kada su imali po 21 godinu. Imali su nerealna očekivanja o ljubavi, kaže Evans. On navodi da se njihova veza razvijala oko sitničavih borbi za premoć. Nakon nekoliko godina došli su do toga da jedva primećuju jedno drugo.

– Voleo sam je, znam da sam je voleo i da je ona volela mene. Jednostavno nismo znali kako da učinimo da nam veza uspe – rekao je Evans.

A onda, jednog dana dok se tuširao, Evans se potpuno slomio i zapalakao. Doživeo je otkrovenje: ne može da izmeni svoju suprugu, ali sebe može. Sledećeg jutra postavio je ženi jednostavno pitanje: “Kako mogu da učinim tvoj dan boljim?”

– To je pitanje poniznosti. Stvar je u tome da kažete “U redu, ja ću učiniti sve da ovo uspe” – objašnjava ovaj pedesetpetogodišnjak.

U početku je njegova supruga oklevala da poveruje u njegovu iskrenost, pa ga je testirala. Rekla mu je da očisti kuhinju, što je on i učinio. Sledećeg jutra joj je postavio isto pitanje, a ona mu je rekla da pospremi garažu. Iako je to bio obiman zadatak, a on imao mnogo obaveza pred sobom tog dana, uradio je šta mu je tražila.

Narednog dana je ponovo upitao kako može da poboljša njen dan, a ona mu je rekla da ne postoji ništa što bi mogao da uradi. Međutim, Evans je bio uporan – postavljao joj je isto pitanje dve nedelje, dok se konačno njegova supruga nije slomila.

– To bih ja tebe trebalo da pitam. Možemo li samo da provedemo malo vremena zajedno? – rekla je izvinjavajući se.

Sada svakog jutra jedno drugog upitaju kako mogu da dan učine boljim, a Evans tvrdi da im je to apsolutno unapredilo vezu. Iako deluje jednostavno, postavljanje ovog pitanja partneru sa kojim se ne slažete zasigurno je teško. Evo kako to da učinite ispravno, po Evansovom savetu.

Prihvatite da nije samo vaš partner kriv

Prvi korak u izlečenju veze jeste prihvatanje da ste vi jednako krivi, ako ne i više.

– Nisam tako dobar tip kao što sam mislio da jesam. Mnogo sam “prtljaga” uneo u vezu. Mislio sam da je problem u njoj, ali istina je da sam ja prilično grozan – kaže on.

Evans dodaje i da je teško prihvatiti krivicu. Ali kada to učinite, zaista je oslobađajuće

– Svi imamo karakteristike koje je teško voleti, nerazumne zahteve. Ali veoma je moćno prihvatiti to i reći: “U redu, ali ljubav može da pobedi, stalo mi je do tebe, poštujem te i potrudiću se da budem bolji.”

Iskrenost

Evans navodi da je neophodno biti iskren kada upitate partnera šta možete da učinite za njega. Time dajete do znanja da ste spremni da se pomučite za tu vezu, ali i da imate vere.

– Shvatila sam da mu se zaista sviđam i da on nema skriveni motiv već zaista želi da spasi naš brak. Pokušava da mi pokaže da me voli, da brine za mene i o meni – kaže Evansova.

Priroda ljubavi

Evans ističe jednu italijasku frazu: “Ti voglio bene”.

– Prevodi se kao “Volim te”, ali konkretnije znači i “Želim ti dobro”. Mislim da je to divno objašnjenje ljubavi – zaključio je on.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *