Silikonska dolina

Bili su na direktorskim pozicijama u “Fejsbuku” i “Guglu”, a sa da su krenuli u BORBU PROTIV NJIH

Grupa tehnologa iz Silicijumske doline koji su bili među prvim radnicima u “Fejsbuku” i “Guglu”, uznemireni zbog efekata koje ova dva giganta ostvaruju na tržištu, udružili su se kako bi izazvali kompanije u čijem su razvoju nekad učestvovali.

Bivši radnici su oformili udruženje stručnjaka zvano Centar humane tehnologije. Zajedno sa neprofitnom grupom Komon Sens Medija, oni planiraju da lobiraju protiv tehnološke zavisnosti i da sprovedu kampanju u 55.000 javnih škola u Sjedinjenim Državama.

Kampanju “Istina o tehnologiji” finansiraće Komon Sens i Centar sa sedam miliona dolara, a namenjena je informisanju učenika, roditelja i profesora o opasnostima tehnologije, uključujući depresiju koju uzrokuje preterana upotreba društvenih medija.

– Bili smo unutra. Znamo šta kompanije vrednuju. Znamo kako govore i kako funkcioniše inženjering – kaže Tristan Haris, bivši radnik “Gugla” koji sada vodi novu grupu.

DECA I TEHNOLOGIJE

Poslednjih meseci se uveliko govori o efektima tehnologije, posebno na mlade umove. Zdravstveni stručnjaci pozvali su prošle nedelje “Fejsbuk” da ugasi novu aplikaciju za poruke Mesindžer Kids, koju je kompanija namenila deci starosti do 6 godina.

Roditeljske grupe su takođe uznemirene “Jutjub Kidsom”, koji ponekad sadrži uznemirujući sadržaj.

– Najveći superkompjuteri u svetu se nalaze unutar dve kompanije – “Guglu” i “Fejsbuku” – a kuda ih mi usmeravamo? Usmeravamo ih u ljudske umove, na decu – istakao je Haris.

Direktori Silicijumske doline godinama su predstavljali svoje kompanije kao bliske porodice i retko su u javnosti govorili jedan protiv drugog. To se, međutim, promenilo, piše “Njujork tajms”.

Preduzetnik Čamat Palihapitija, bivši izvršni direktor “Fejsbuka”, rekao je prošlog novembra da ova kompanija “cepa tkivo društva”.

MEĐU BUNTOVNICIMA I ČOVEK KOJI JE STVORIO “LAJK”

Novi Centar za humanu tehnologije je jedinstveni savez bivših radnika nekih od najvećih modernih tehnoloških kompanija. Osim Harisa, tu su i Sendi Parakilas, bivša menadžerka “Fejsbuka” za operacije, Lin Foks, bivša izvršna direktorka za komunikacije “Epla” i “Gugla”, Dejv Morin, bivši izvršni direktor “Fejsbuka”; koosnivač “Asane” Džastin Rosenstajn koji je stvorio “Fejsbukovo” dugme “lajk”, Rodžer Meknami, jedan od prvih ulagača u “Fejsbuk” i Rene DiResta, tehnolog koji proučava autonomne programe.

Grupa očekuje priliv novih članova.

Prvi projekat reforme industrije biće pokretanje sajta “Knjiga žalbi” (Ledger of Harms), namenjenog inženjerima koji su zabrinuti zbog onog što su im tražili da naprave. Na sajtu će se nalaziti i podaci o uticaju različitih tehnologija na zdravlje i zdravije metode pravljenja proizvoda.

Džim Stejer, izvršni direktor i osnivač Komon Sensa, kaže da je kampanja “Istina o tehnologiji” fokusirana na decu zbog njihove ranjivosti.

– To će možda naterati direktore na promenu – kaže on.

Timoti Kuk, izvršni direktor “Epla”, je još prošlog meseca rekao da ne bi pustio svog nećaka na društvene medije, dok je ulagač u “Fejsbuk” Šon Parker nedavno istakao da “sam bog zna šta Fejsbuk radi dečjim umovima”.

-Kod svih ovih tipova u Silicijumskoj dolini možete videti određeni stepen licemerja – ukazao je Stejer.

ZAKONI

Nova grupa planira da počne da lobira za zakone kako bi obuzdala moć velikih tehnoloških kompanija. Na početku će se fokusirati na dve stvari – zakon koji je predstavio senator Edvard Marki, demokrata, koji bi doveo do istraživanja posledica tehnologija na zdravlje dece, te zakon u Kaliforniji koji je predstavio senator Bob Hercberg, demokrata, a koji bi zabranio upotrebu autonomnih programa bez identifikacije.

Meknami je rekao da se priključio Centru za humane tehnologije jer je bio užasnut onim što je kao rani ulagač u “Fejsbuk” omogućio.

-“Fejsbuk” se obraća vašim primitivnim instinktima – uglavnom strahu i besu. A sa pametnim telefonima imaju vas svakog vašeg budnog trenutka – rekao je on.

Meknami je poručio da ljudi koji su napravili te proizvode mogu da ih zaustave pre nego što načine još štete.

-Ovo je prilika da ispravim stvari – zaključio je Meknami.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *