Andjeo smrti

ANĐEO SMRTI Medicinska sestra ubila više od 60 DECE, pa osuđena na 159 godina zatvora, ali uskoro bi mogla da SE NAĐE NA SLOBODI

Dženin Džons (66), bivša medicinska sestra osuđena na 159 godina zatvora zbog ubistva nekoliko desetina dece u Teksasu, mogla bi uskoro d abude puštena na slobodu! Iz zatvora bi mogla da išeta zbog dobrog vladanja, a tužioci pokušavaju da to spreče novim optužnicama.

Veruje se da je tokom osamdesetih Dženin Džons, poznata pod nadimkom “Anđeo smrti”, ubila oko 60 dece dok je radila kao stručna pedijatrijska medicinska sestra. Od aprila 1981. do juna 1982. godine, Džons je bila zaposlena na Odeljenju intenzivne nege Okružne bolnice Beksar u San Antoniju, u Teksasu. U tom periodu 47 dece je umrlo u bolnici, a za negu njih 37 direktno je bila zadužena Džons.

Epidemija misterioznih smrti privukla je pažnju, navodeći njene kolege da njenu smenu prozovu “smena smrti”. Deset puta veća šansa je bila da će deca na Odeljenju intenzivne nege preminuti u periodu od 15 do 23 sata, kada je ona radila, nego u bilo koje drugo doba. Ali iako su misteriozne smrti pobudile sumnje u bolnici, nije bilo konkretnog dokaza o bilo kakvom prestupu.

I dok je bolnica prolazila kroz povećan publicitet koji je usledio, uprava se radije odlučila na otpuštanje svih medicinskih sestara, umesto da izdvoji samo Džons. Ona je otišla sa odličnim preporukama i njena profesionalna reputacija ostala je neukaljana. Dobila je novi posao u pedijatrijskoj klinici u Kervilu, u Teksasu, ali veo misterioznih smrti pratio ju je i dalje, jer se više dece odjednom razbolelo nakon što je dobilo rutinske vakcine.

Jednog dana 1982. godine, Čelsi MekKlenan, nešto više od godinu dana stara devojčica, stigla je u lokalnu kliniku zbog rutinske vakcinacije. Umesto vakcine, Dženin Džons joj je dala tri injekcije sukciniholina, relaksanta za mišiće, koji joj je zaustavio srce. Ova smrt je pokrenula novu istragu i Džons je konačno osuđena na 99 godina zatvora zbog ubistva jednogodišnje Čelsi.

Nedugo po osudi, podignuta je optužnica za ozleđivanje drugog deteta. U pitanju je bio Ronaldo Santos, kome je dala ogromne doze heparina, koji razređuje krv, što je prouzrokovalo obilno krvarenje. I za to je proglašena krivom i osuđena na još 60 godina, uz već izrečenih 99 godina.

Slobodna zbog dobrog vladanja?

Uprkos tim kaznama, ove godine planirano je oslobađanje Džons zbog teksaškog Zakona o obaveznom puštanju na slobodu koji dozvoljava da zatvorenici zbog dobrog vladanja budu pušteni ranije.

Teksaški tužioci, međutim, odlučni su da ne dozvole to. Džons je sada optužena i za ubistvo dečaka Džošue Sojera 1981. godine, kao i za ubistvo Rouzmeri Vege, dvogodišnjakinje sa urođenim srčanim manama, preminuloj zbog zastoja srca nedugo pošto joj je Džons ubrizgala injekciju.

Po oslobađanju iz zatvora, Anđeo smrti će biti prebačen u pritvor u kojem će čekati na suđenje po novim optužbama. Ukoliko Džons bude ponovo osuđena, više joj ni zakoni o obaveznom puštanju na slobodu neće biti od pomoći.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *