AKO GLADUJETE PREKINITE DIJETU: Evo kako da nastavite da gubite kilograme

Da, sa dijetom je teško početi, a kada nakon nekog vremena gladovanja shvatite da to i nije tako zdravo, javlja se novi strah – kako prekinuti dijetu bez posledica po zdravlje, a i po liniju? Pročitajte kako da ugljene hidrate ponovo uvedete u svoj jelovnik i naučite da pravite pametnije izbore u ishrani i tako sebi obezbedite ne samo fit liniju već i zdravlje.

Da li to znači da više nikada nećete pojesti nešto slatko?

Keto, Atkins i Paleo samo su neke od popularnih dijeta za kojima je svet poludeo, a odustvo svesti onih koji ih upražnjavaju ne prestaje da intrigira nutricioniste. Naime, potpuno je nerazuman stav mnogih koji smatraju da će na ovim dijetama biti zauvek. Osim činjenice da se većina tih dijeta zasniva na neunošenju ugljenih hidrata koji su pre svega neophodni za zdrav organizam, zanimljiva je činjenica da se ukusna hrana (čitajte: sve ono što najviše volite) bazira na ugljenim hidratima. Izbacivanje ugljenih hidrata, odnosno šećera iz svakodnevne ishrane je, prema rečima nutricioniste Ljubiše Kneževića, nerazuman potez budući da su šećeri pogonsko gorivo za organizam. Bez tog goriva, organizam ne može da dostigne dnevni energetski balans niti sveopšte životno zadovoljstvo. Dakle, odbacivanje ugljenih hidrata NIKAKO, kontrola ugljenih hidrata – DA!

Šta kada prestanete sa dijetom?

Stav da je gubljenje kilograma moguće samo ako se izbace ugljeni hidrati iz ishrane je pogrešan, a ne možete a da se ne zapitate šta će biti kada dijeta dođe do kraja i kada ispunite svoj cilj. Prvo, razmislite koliko ste se samo poigravali sa svojim zdravljem. Drugo, naglo gubljenje kilograma ne znači da ste sagoreli masti – kada smanjite unos ugljenih hidrata vaše telo eksploatiše vodu iz organizma, pa se tako stvara lažni osećaj gubljenja kilograma. Onda kada se vratite na uobičajeni režim ishrane, tako se i vraća izgubljena voda, a posle nekoliko meseci ustručavanja od hrane obično dolazi do prejedanja.

Kako izbeći jo-jo efekat?

Ako želite da vratite ugljene hidrate u svoju ishranu, a ne želite da dobijete na kilaži u tom procesu, nutricionisti savetuju da to uradite polako i da se prvenstveno fokusirate na veličinu porcija. Dobri, kvalitetni ugljeni hidrati su vam preko potrebni – povrće, voće, vlakna, zrna. To ne znači da treba da se ustručavate od jela koje ste krivili za prekomernu težinu. Kilograme ste dobijali jer niste znali da ograničite porcije i napravite dobar raspored hrane u toku dana, a ne zato što je jelo kalorično. Ako ste uvek voleli da pijete gazirano piće uz ručak ili pojedete nešto slatko za dezert, to ne znači da treba da prekinete. Preporučeni dnevni unos kalorija iznosi 2.200 na dnevnom nivou, a za zdravo mršavljenje potrebno je odbiti 500 kalorija. Čak i u 1.800 kalorija na dnevnom nivou imate veliki izbor kombinacija onoga što volite i onoga što treba da uvedete u svoju ishranu. Samo na taj način ćete obezbediti sebi energetski balans i zadovoljstvo.

Zaboravite na „NE SMEM“

Čim uhvatite sebe da ponavljate „ne smem ovo, ne smem ono“ znajte da ste na pogrešnom putu. Poenta kvalitetnog režima ishrane, bilo za održavanje linije ili gubljenje kilograma jeste kontrola porcija, tako da vaše nepce i dalje bude srećno. Istog trenutka kada shvatite da i dalje uživate u hrani i da ona nije vaš neprijatelj dovodite sebe u životni balans i pomažete svog organizmu da se hrani zdravo.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *