Dens muzika

90-IH SU ZA NASTUP UZIMALI 7.000 MARAKA: Dok je zemlju gutala inflacija, oni su za noć zarađivali godišnju platu profesora, a danas su na rubu EGZISTENCIJE

Devedesete godine u muzici su donele mnogo promena. Dens je postao novi muzički pravac, a mladima je donio nove idole.

Mladi su tada pisali poznatim ličnostima, a oni su im odgovarali šaljući im slike sa potpisom. Mladi izvođači koji su tek stupili na scenu bile su velike zvezde koje su za veče zarađivale i do 7.000 maraka.

Husa, bivši član grupe “Beat streat”, priznaje da je zarađivao toliko novca da nije vjerovao šta ga je snašlo.

“Nisam ja bio neki pevač ali imao sam tu energiju koju sam izbacivao. Kada se to desilo, mi smo već bili u mašini, to je već bio posao. Nisi ni svestan toliko toga, da si popularan”, izjavio je Husa.

Priča se da neki denseri danas žive na rubu egzistenicje, iako su tokom devedesetih zarađivali abnormalne sume.

“Otkad znam za sebe živim od muzike, krenuo sma jako mlad sa 16 godina. Imao sam tu sreću da sam početkom devedesetih krenuo da snimam albume. Dešavalio se da na veče zaradim godišnju platu moje mame”, rekao je Husa.

Anabela Atijas dodaje da je grupa “Fanky G” koju je činila sa bivšim suprugom Gagije bila neverovatno popularna i da su za veče imali po dva koncerta.

Gotovo da ne postoji osoba koja ne zna pesmu “Kralj kokaina”, a Srđan, frontmen grupe “Moby Dick” kaže da je devedesetih odlično zarađivao.

“Biznis je bio odličan, cela ekonomija je tad bila raspala. Ali biznis je bio odličan”, kaže Srđan.

Cvetala je piraterija, te su tako mnogi zarađivali zahvaljujući kopiranju kaseta.

“U prvom navratu je to bio šok, da me neko prepozna, a da to nije moj grad. U jednom trenutku je to prijalo, na sreću nisam se navukao na to”, dodaje pevač. Neki od njih i dan danas žive od stare slave, dok drugi jedva sastavljaju kraj sa krajem.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *